Szaki pali kartács feltett nekem egy kérdést, hogy mi a véleményem a gépi szüretelésről.
Én nem teszek olyan összehasonlításokat, hogy mi az előnye és a hátránya….
Itt minden attól függ, hogy mi a szőlész-borász célja. Amit tudni kell: a szőlő támrendszerét a gépi szürethez kell igazítani(kordon vagy egyes függöny művelésű kell hogy legyen) A támrendszernek egészségesnek és homogénnek kell lennie, a korhadt oszlopot azonnal megtalálja gép és ki is töri, ha nincs elég mélyen, akkor kilazítja. A szőlő fajtája is alkalmas legyen a gépi szüretre, a gép le tudja rázni a bogyókat. Pl. a Kövidinka erre nem alkalmas. A leszedett szőlő állaga a zúzott-bogyózott cefrének megfelelő, ezért haladéktalanul a fel kell dolgozni. Sokszor emlegették már, hogy a gép rázólécei nagyon elverik a vesszőket, én ilyent csak rosszul beállított gépnél láttam. Tehát ha ilyent tapasztalunk, az inkább a gépész hibája, mint a gépé.
1 hektár szőlő leszedése kb. 1-1,5 óra, attól függően, hogy milyen fajta és mennyi van rajta. Hogy mégiscsak említsek egy előnyt, hihetetlen jó érzés egyszerűen csak sétálni a gép mellet (kb. egy sétáló ember sebességével halad szüret közben) és látni, ahogy szépen leszedi a szőlőt, csak a kocsányt hagyva a tőkén. Én úgy gondolom, hogy a legmagasabb minőségi kategória (pl. aszú) kivételével minden esetben tökéletesen kiválthatja az emberi munkaerőt