cippur Creative Commons License 2007.11.26 0 0 3316

 

Szia!

 

Teljesen jogosnak és aktuálisnak érzem a kérdésed. Én nemrég telepítettem szőlőt, és a fehérnél ügyeltem arra, hogy kizárólag magyar fajták legyenek. Ez nem magyarkodás, hungarikumozás, meg ki tudja hogy hívják egyesek, hanem szerintem tök természetes dolog. Lehet mondani, hogy különböző okok miatt (talaj, csapadék, hőmérséklet, stb...) az én földembe pont a pinot noir kívánkozott.  Még az is lehet, hogy igen. Egy francia földje hiába kívánná pont a Zenitet vagy a Juhfarkot, a büdös életbe se ültetne magyar fajtát. Meghogy a külföldi fajtákból lehet csak minőségi bort csinálni? Ezt se hiszem. Ha a magyar fajtákkal nem kísérletezik senki, honnan tudjuk? Egyszerűbb átvenni azt, amit már kifejlesztettek, mert ott van rá pénz? A hagyományőrzés nem maradiságot jelent, attól még lehet haladni a korral, nem értem miért kéne visszatérni a gyalogtőkéhez. ha ősi magyar fajtát akarunk? Ha nem bírja úgy a magasművelést, akkor addig próbálkozunk vele, amíg alkalmazkodik. A híres fajták se maguktól lettek olyanok, hanem mert sokat dolgoztak velük.

Mindenféle nációtól való átvétel előtt is világhírű volt már a magyar bor. Még mielőtt a jelenleg divatos külföldi fajták léteztek volna.

Más: Amikor külföldi barátaim (utoljára angolok) jönnek látogatóba, borkóstolásra, városnézésre, stb., ők kifejezetten speciális magyar dolgokat keresnek. Ha nem tudnék nekik igazi magyar fajtát mutatni, azt hinnék hülyéskedek és néznének furcsán, hogy ez Magyarország, vagy nem?

Előzmény: misi0731 (3303)