A kérdés amit feltettél nem túl ritka manapság, de sajnos (vagy éppen szerencsére) maga a kérdés veleje az ami értelmetlen.
A szőlővesszőnek nincsen útlevele ahogy a termőföld sem tudja, hogy hol húzodnak a politikai határok. A szőlő és a bor világa szerintem nem húzható rá a történelmi avagy gazdasági országhatárokra.
Vannak fajták amik jobban illeszkednek egy adott terület klímájához, földjéhez, kavicsaihoz és vannak amik kevésbé... vannak fajták amiket jobban szeret egy vidék borfogyasztója és van amelyiknek a bora nem jön be. Nehéz megtalálni a rendező elvet. Én szeretném azt hinni, hogy az szőlőműves, a hegy és a szőlő együtt kikombinálják a jót, ha hagyják.
Kisérletezni, próbálkozni fajtákkal játszani szabad és kell is. Ami pedig bejön azt csinálni kell.
Én nem vagyok nagy híve ennek a hungarikumozásnak és a nagy magyarság felemlegetésének, mert könnyen kiderül, hogy a turultollal ékesítet, veretes nagymagyar dolgok annyira nem is magyarok :) Nekem majdnem tökmindegy, hogy a hárslevelűt honnan szalajtották ameddig olyan jó bort terem mint a Somlón :)