Ma két idősebb (olyan hatvan körüli ) hölgy beszélgetését voltam kénytelen várakozás közben kihallgatni.
A disputa arról szólt, hogy "megéri-e" a saját vízóra beszereltetése. Végül, abban maradtak, hogy nem, mert az egyikük (gondolom, hasonló korú) ismerőse beszereltette, és most sok ezerrel többet fizet, mint korábban, mikor még a közös költség tartalmazta a díjat. Ezért érdeklődött is, hogyan lehet "visszacsinálni" a dolgokat.
Aztán mindketten nagyokat bólogattak, ühümgettek, hogy bizony, bizony, vissza kell csinálni.
Én meg annak ellenére majdnem hangosan felröhögtem, hogy inkább szomorú a dolog, ha belegondolunk.
Mert, hogy vajon ki fizeti, ki fizetné azt a különbözetet, amit (ezek szerint) eddig elfogyasztott, de nem fizetett ki. Egy másik család a házból? (akiknek meg ezek szerint meg megéri az egyéni vízóra) Vagy az összes többi fogyasztó?
És, de sok dologgal vagyunk így...
Amúgy, anyai ágon egy kis szabolcsi faluból származom, ahol SOHA nem is volt vasút, kb. 40 km-re lehet bebuszozni (Mátészalkára v. Nyírbátorba), ha valakinek "Pesten", Debrecenben, vagy akár Nyíregyházán lenne dolga (nem tudom, most hogy van, de gyerekkoromban hajnal fél háromkor keltünk a buszhoz, ami a reggeli budapesti vonathoz repített minket), gimnázium vagy Szalkán, vagy Nagyecseden. A falu él, sőt, fejlődget, sulija köszöni jól van, posta mindig csak a szomszéd faluban volt (összeérnek, de a nagynénéméktől egy jó 10 km), ipara egy régi malmon (ahol a nagyapám volt a molnár) meg sose volt, mindig is a földből éltek (régen sem könnyen).
Ja, közben nézegettem a falvak.hu-n az adataikat:
"A község gazdasági helyzete
A település munkaképes korú lakossága vagy községünkben dolgozik, vagy a két közeli város valamelyikében - Mátészalka/Nyírbátor – jár dolgozni. A községben 38 vállalkozó él.
A lakosság fõ megélhetési forrása régen is és ma is a mezõgazdaság, ezen belül a növénytermesztés. Az 1960-ban szervezõdött, 350 fõt foglalkoztató termelõszövetkezet 1990-ben felbomlott.
A lakosság 25%-a cigány, 42%-a német származású.
A községben a munkanélküliek aránya: 21%.
Infrastrukturális kiépítettség: elektromos hálózat 100%, ivóvízhálózat 89%, szennyvíz hálózat kiépítése folyamatban van, vezetékes gázhálózat 70%, vezetékes telefonhálózat 63%, a településen belül a burkolt úthálózat 75%"