1. Minden bank versenyez minden bankkal. Lüke Aladár azt mondja a reklámban, hogy nézd a thm-et, itt megnézheted, hol mennyi:
http://www.pszaf.hu/resource.aspx?ResourceID=fv_tabla_ingatlandevhitel
2. A CIB, FHB, Unicredit és az Erste sem rossz bank, szerintem az OTP sem az, nem tudom, mi baja van vele mindenkinek, aki a közelében sem járt.
3. A thm most a CHF-hitelre az MNB szerint 6,5 százalék körül van átlagban, ez, ha akciós, valszeg felmegy a régebben futó hitelek szintjére minden banknál
4. Az akció persze, hogy kedvező. Ha nem így lenne, mi értelme volna? Hogy utána mi várható? Van, ahol megmondják pontosan, van, ahol azt mondják, majd a hirdetményben benne lesz, vagy hogy a ktg-einkhez igazítjuk a kamatot. Nem tart örökké, ez a lényege.
5. Az ltp-vel kapsz évente maximum 72 ezer forint állami támogatást, ha többen vagytok tulajdonosok, az OTP-nél legalábbis több (maximum 5) ltp-t is be lehet kapcsolni, az többször 72 ezer forint. Ez ingyen pénz, vedd fel, ha gondolod. A hátránya, hogy a ltp-be gyűlő tőkét csak 4 év után törlesztik be a tőketartozásodba, vagyis addig nem csökken. Akkor érdemes belevágni, ha nem akarod eladni a lakást addig, amíg az ltp ki nem fut. Ha kifutott, az OTP-nél újra lehet kötni az ltp-t. Az a lényeg, hogy egy lakáshitelre egyszerre vagy külön maximum 5 db-ot köthetsz.
6. Gyorsaság. Ahogy én látom, ez a bankok belső szabályzatától, belső kommunikációjától függ. Van pl. olyan bank, amelyik az ügyfelet küldi a központba, van, amelyik a papírokat. Ez utóbbinál elakadhatnak az ügyek a fiókban, ha Gizike, a főnök, az akárki szabira/táppénzre stb. megy, vagy lejárhat egy-két papír (földivatali, adóigazolás) szavatossági ideje ügyintézés közben. Meg az is megesik, hogy Gizike még csak két hete dolgozik ott, nem eléggé felkészült, így csak utólag jut eszébe, hogy egy-két papírt még be kellene hozni.