wpepi Creative Commons License 2007.11.19 0 0 318
"hát nem rossz, de ma már kevés."

SD-re? :))) Már ne haragudj de egy olyan forrásnál ahol a fizikai sorfelbontás 540 (a DVD-n tárolt SD MPEG2 fizikai sorfelbontása ekkora) arra ne lenne elegendő egy olyan TV készülék mely közel 800-as sorfelbontó képességű? Hol élsz te? A CRT TV-k a broadcast kamerák 720-es sorfelbontását (még mindig SD szabványról beszélek) is minden zokszó nélkül megjelenítik.
A belépő és a középkategóriás miniDV kamerák sorfelbontása éppen eléri az 500-at (csak viszonyítás képpen az SVHS sorfelbontása 400). Az a professzionális DV kamera amivel én dolgozom 540-es sorfelbontású. Erre neked kevés egy olyan megjelenítő melynek a sorfelbontási korlátja 800 körül van??
Egyébként megsúgom, hogy a CRT is képes HD-t megjeleníteni (erre volt is gyakorlat mert az első HDTV-k még CRT-k voltak) csak időközben megjelentek a digitális panelek és ezzel párhuzamosan megjelent a ma full HD-nak nevezett 1080 (ami már nem sokáig full HD mert már szárnyát bontogatja a nagyobb felbontás is).

A felkonvertált SD-t meg nem kell túlmisztifikálni. Ha jobban megnézed akkor te is meglátod ennek a negatív oldalát.
Szóval ha te egy mezei SD felbontású MPEG2-re azt írod, hogy erre már kevés a CRT akkor valami tényleg nincs rendben a látásoddal vagy csak eddig VHS-t láttál :)
Mindenképpen javaslom, hogy kapj a kezedbe egy 1080-as HD kamerát és készíts vele pár snittet és azt kösd fel HDMI-n a TV-re és csodálkozz. Na ez az amire egy CRT már kevés.
Mivel látom nem igazán vagy jártas videós területen elárulom, hogy a sorfelbontás azt jelenti, hogy egy sorban mennyi a még megkülönböztethető fekete-fehér függőleges vonalak száma. Ugyan a sorfelbontás mint mértékegység az analóg világból jött de a digitális videó területén és meghonosodott és ugyanúgy mint az analóg CRT esetén itt is ezzel az értékkel mérik a kép felbontását. Mérni monoszkóp ábrákkal szokták ahol szépen leolvasható a sorfelbontás értéke (az utolsó még megkülönböztethető fekete-fehér vonal adja az értéket)

"Biztosan rossz érzés a magadfajta zseninek látni hogy a képmegjelenítők terén nagyon megindult valami amiből te most éppen kimaradsz, de javaslom légy egy kicsit nyitottab. Vigasztaljon hogy a te tévéd sem fog örökké élni és pár év múlva te is megoszthatod másokkal mondjuk a FullHD-s OLED tévéd (mindenképen SONY!!!) szépségeit."

Mint már írtam van tapasztatom ezen a téren. De nem csak a megjelenítők esetében hanem a HDV-ben is. Mint videós volt már a kezemben jópárszor HD kamera. Az, hogy én otthon elvagyok a CRT TV-mmel mert nem nézek HD-t és az SD forrásokra meg kiváló az ami van még nem jeleti, hogy nem ismerném ezt a technikát. Ellenkezőleg. Éppen azért írom azt amit írok mert van összehasonlítási alapom és ismerem a felkonvertálás mikéntjét.

Majd ha kacsolatba kerülsz HD tartalommal akkor megérted amit írtam.

"pár év múlva te is megoszthatod másokkal mondjuk a FullHD-s OLED tévéd (mindenképen SONY!!!) szépségeit."

Ehhez nem kell pár év mert a Sony már 2008-ba tervezi piacra dobni :).
Előzmény: mmiissii (316)