wpepi Creative Commons License 2007.11.19 0 0 307
Ha tudod, hogy mit jelent az 50 félkép akkor azt is tudod, hogy a félképek tárolta mozgásfázisok között 20ms időkülönbség van ami kizárja a lehetőségét annak, hogy közvetlenül jelenítsük meg egy progressive kijelzőn. Ezért van ugyebár a deinteralce mely legyen akármilyen akkor is minőségromlás lesz.

"ez itt már a digitális világ. Tudod itt az a legnagyobb különbség, hogy az interpolációval, digitális jelszűréssel és különböző algoritmusokkal, olyan csudát lehet művel, amelyet, már a CRT-k megközelíteni sem tudnak. "

Egy nagyon fontos tényt elfelejtesz. Az 50 félképes rögzítési technológia a CRT miatt lett kifejlesztve mivel az elektronsugár végigpásztázása után a képcső foszforrétegének utánvilágítása lehetővé teszi a teljes kép két részletben történő megjelenítést. A digitális megjelenítők esetében ilyen utánvilágítás nincs ezért nem lehet alkalmazni a félképes rendszert. De mivel a félképes rendszer finomabb mozgásfázis rögzítést tett lehetővé ezért ezt a HDV is átvette viszont a digitális megjelenítők miatt különféle eljárásokkal progressive képet kell alkotni egy olyan képből mely eleve két egymáshoz képest 20ms-os időkülönbségű mozgást tartalmaz. Ez pedig akármilyen fejlett módszert alkalmazol mindenképp információ vesztést okoz hiszen veszteség nélkül semmilyen módon nem lehet a két félképet egy progressive képpé alakítani.

Egyébként a digitális világról meg annyit, hogy még ma sem képes azt elérni amit a jó öreg film :)

"Nekem is van egy 70cm-es LG CRT-m és egy 107cm-es LCD tévém és valamiért mindig az lcd elé ülök le. Szerinted miért??? "
Mert az LG CRT is az a kategória mint a Samsung CRT :)
Sony, Philips CRT elé ülj le és tedd mellé az LCD TV-det :)
Én még nem láttam olyan LG CRT TV-t melynek a képére azt mondtam volna, hogy ez már igen. Nem véletlen, hogy Sony-t vettem anno.

A szomszédom anno vett projektoros TV-t ami ugyan baszott nagy de a képe nekem pocsék (neki tetszik). Szerintem meg kontúrok mosottak, a színek sem azok amit én elvárok, stb. Én ezt az LCD, plazma, CRT kérdést is így látom.

"ez itt már a digitális világ. "

És azzal tisztában vagy, hogy ez a digitális világ az analóghoz képest milyen információveszteséggel adja neked vissza a képet? Ha ismered a digitális világ rejtelmeit akkor tisztában vagy a mintavételezés, tömörítés fogalmaival és így azzal is, hogy az analóg információ töredékét kapod csak vissza digitálisan.
Nem véletlen, hogy még ma sem sikerült elérni azt amit a filmszalag tud holott már jóval nagyobb felbontások is léteznek mint a full HD meg nagyobb színmintavételezést is használnak és mégsem érik el azt a felbontóképességet, színeket amit a filmszalag nyújt.

Ha a digitális világ olyan szuper lenne akkor a hanglemez által visszaadott minőséget is már régen képesek lennének reprodukálni digitálisan. Még ma sem létezik olyan eladható digitális technológia mely képes lenne azt nyújtani amit a hanglemez. Pedig próbálkozások vannak sok sok éve meg mér nagyobb mintavételezés és felbontás is van mint a CDDA esetében de még ez sem tudja azt visszaadni amit a jó öreg hanglemez.

A digitális világot nem kell túlértékelni.
Előzmény: Tejminátor (306)