canonp Creative Commons License 2007.11.16 0 0 2599
Néhány hete végeztem egy tesztet, melynek célja az volt, hogy kiderítsem, ki lesz az újonnan szerzett Bessa R-em társa. Három Jupiter 8, egy Jupiter 3, és egy Industar 61 L/D játszott.
Első körben fekete-fehér filmen csak az élességet és a rajzot vizsgáltam: kiesett a fekete J8, és nagy meglepetésemre az I61 L/D, ami Fed2-n korábban éles és kontrasztos volt... A J8 a kép szélein életlen is, és a felépítése sem tetszik igazán (a duplán felírt rekeszértékek, az elforgó frontlencse)
A másik három tökéletesnek bizonyult.
Következő körben dián vallattam őket. Szép őszi színek és fények voltak akkoriban.
Teljes nyílástól maximálisan lerekeszelt állapotig pár "mérési pontot vettem fel" mindháromnál. Előhívtam, kivetítettem nagyban. A legjobbnak a "bütykös" J8 bizonyult, egészen elképesztő színekkel. A másik kettő azonos helyen végzett, bár az életlen tartomány a 3-ason a legszebb.
Közben 1-1 kockát minden helyszínen exponáltam 4/25-ös skoparommal is. Minőségben nem maradnak alatta a Jupiterek.
Csak azt az egyet sajnálom, hogy a J12-est nem lehet használni a Bessákon, így marad a Zorki6 is a táskában...