Sok-sok buktató van, ezt nehéz így elmondani. Sok év tapasztalat alapján sem mindig a jót választja a tenyésztő. (na biztos ezzel nem értene mindenki egyet...) Csak az legfeljebb nincs látószögben. Illetve ha rosszul választ, akkor egy idő múlva "eltűnik" a kiválasztott. Nem lehet 100 %-ra menni, hogy melyik kiskutya lesz igazán jó. Vannak persze utalások, de a százas, csak jóval később igazolódik be, mint ahogy a kölköt elviszi a gazdi. Ebben nem hibás szerintem senki, ez genetika, természet, stb....
A bearded collie nagyon jó "falka" állat. A villongásaik, sosem vérre menőek, illetve nincsenek is vérre menő viták. De sőt, ha a falkájukba "idegen" kerül, azt sem akarják uralni, nem törekszenek falkavezérségre. (nálunk a 3 berde mellé, minden nyáron 10 napra itt van egy spicc) de mehetsz velük bárhova, senkivel sem kötözködnek... (kivéve persze az én Limomat, mert ő mindig elfelejti minek született...)
Mi itthon fésüljük őket.
Mindenkinek megvan a kuckója, ebből sincs vita. Mivel hosszú szőrük van, nem igénylik a meleg fekhelyet. Előszoba ajtó előtt, fürdőszobában, konyhában a pad alatt, nálunk minden hely foglalt.
Zsírmirigy idősebb korban előfordul, amúgy én nem tudok kifejezett betegségükről. Ja és a gyomruk kényes, de ez sem mindegyiknél, mintahogy azt Milka már írta (én nem fogom azt a hosszú nevet kiírni)
A mieink állnak fésülés közben, ha mi elfáradunk, lefektetjük őket, mert nekünk így kényelmesebb...
Ha pici kortól fésülöd, megszokja....