KukacAV Creative Commons License 2007.11.15 0 0 4840
A random eventekre adott reakcióid miatt lehet ott az a plusz száz. Tudod: két fiatal összeházasodik, te meg adsz nekik egy rakás ajándékot, amitől a szonszéd megszeret/megutál. Meg lezuhan nálad egy kémrepülője, te meg vagy visszaadod neki, vagy felhasználod a talált doksikat. DE: biztosan bug, ennyit képtelenség egy játék alatt összeszedni. Én legalábbis eddig 12-nél többet nem tudtam. Játékonként 5-10-nél több ilyen event nem szokott jönni nekem, és egyért még sosem láttam, hogy tíz pontot javultunk volna. Jellemzőbb az 1-2-4 pontos változás.

A blacksmith küldetés teljesítésekor az új axeman-ek vagy swordsman-ek kapnak egy ajándék promóciót.

Sok ilyen küldetésnél kapsz többféle bónuszt és te választhatod ki közülük a tutit. Pl. kaptam 1 nagy tudóst, vagy választhattam helyette, hogy minden barakk +2 kémkédés-pontot termeljen. Vagy válaszathatsz háromféle great person közül, satöbbi. Van olyan, aminek az eredménye, hogy plusz 15 katonád lesz ingyen (a civicek határozzák meg, hogy hány katona fenntartása ingyenes és a többiért kell fizetni).

Ami nekem sosem sikerül, az a Szent Hegy keresése. Telepíthetek én akárhová várost, sosem nyerem meg :).

Zsigmund:

Vannak leaderek, akiknek nagyon fontos a vallás: Isabella, Dzsingisz kán. Ők akár +7-ig is felmehetnek a jó viszonyban, ha azonos a vallásotok. Ha van ilyen szomszédod, válaszd őt szövetségesnek. Én általában nem szoktam félig háborúzni: ha már megindulok ellene, akkor megsemmisítem vagy később vazallussá teszem (feudalism kell hozzá). Ha csak 1-2 városát foglalom el, szinte semmit se nyerek, viszont kapok egy gyorsan felépülő, áskálódó örök ellenséget.

Ha csak lehet, mindig elkerülöm a szövetséges-váltást. Ha egyszer haverok vagyunk, akkor kitartok mellette jóban-rosszban. Már csak azért is, mert ha eleinte ő a haver, akkor szinte biztos összeveszem a többiekkel, ergo duplán nehéz új cimborát magamhoz édesgetni.

hejesírás:

Alexszel, lásd szexszel. És Frederic-kel. (Akkor kell kötőjel, ha az idegen név végét másképp ejted, mint ahogy írod. pl. Francios-val (a "Franszoá" miatt). Az a-ra végződőket egybeírod, csak á-t csinálsz belőlük: Isabellát, Mansa Musával. (Kivéve, ha nem a-nak ejted, akkor goto kötőjeles szabály.)

Ezért swordsman-nel (kb. szvördszmen), de warriorral.

Egyébként megint egy rohadt hemisphere-es pályán szívok, szép lassan lenyomom a szigetem egyetlen ellenfelét, felfedezem a világot, erre kiderül, hogy az USA már bekebelezte a maradék szárazföldeket és a középkor végén nagyjából kétszer akkora, mint én... Ilyen pályát szinte lehetetlen megnyerni, hacsak kulturálisan nem.

Apropó, szinte minden várost fel lehet pörgetni kulturálisan, ha sok vallást ismersz. Hat vallás=6 katedrális (a kisebb városokban ész nélkül építs templomokat), az már eleve 300% bónusz. Ehhez jön egy csomó csoda (Hollywood meg a többi) és persze a "sima" csodák az alappontokhoz.

Ha az elején tudod, hogy kulturális győzelem is szóba jöhet, a három legnagyobb városban húzz fel obeliszket. (Ha van stonehenge-ed, akkor nem lehet!). Ezek ugyanis a végén már 8 pontot adnak hozzá a kultúrához és erre jönnek még rá a szorzók.

Nagy művészt csak akkor építs a városba, ha elég korán van, különben a kulturális bomba többet hoz. Inkább tartogasd arra az időre, amikor két városod már legendás lett és akkor robbantsd a harmadikban.

Minél előbb free speech (+100% kultúra), és persze nehogy másra hagyd az Eiffel-tornyot! :) A torony egyébként csak azután kezd "működni", hogy felfedezted a mass mediát (csak onnét tud broadcast towert pakolni minden városba). A leggyengébb városba mehet az Ermitázs, na de ezeket már úgyis tudja mindenki... :)
Előzmény: juppyman (4839)