KukacAV Creative Commons License 2007.11.13 0 0 4825
Érdemes a lehető leghamarabb megszerezni az ABC-t (izé, alphabet), még mielőtt a többiek feltalálják. Így egy rakás tech-et elcserélhetsz velük. Én általában így szoktam:

mysticism, polyethism, masonry, monotheism, aztán mining/bronze working, majd gyorsan priesthood (oracle miatt), writing és alphabet.

Ilyenkor szinte mindig én vagyok az első az alphabet-tel és mondjuk a monoteizmust elcserélem az összes civ-vel, és meg is szerzem a bolygó összes tudását :).

A legjobb változat, amikor vmelyiknek már megvan az iron working. Ezt nem nagyon akarják odaadni, csak izmos tech-ért (alphabet, code of laws). Előfordul azonban, hogy találsz olyan civ-et, akinek nincs még meg a writing és még két kisebb technológiád. Ilyenkor odaadja a vasat ezért a háromért cserébe anélkül, hogy konkurrenst csinálnál belőle az abc-vel.

Ügyelni kell még, hogy a priesthood után nehogy túl gyorsan felépítsd az oracle-t. A writing általában 9-12 kör alatt van meg, ennyi idő alatt - pláne favágással - felépülhet az oracle. Ha viszont nem ismered a writingot, akkor nem kérheted az ingyen tech-nek a code of laws-t, pedig az nemcsak a vallás miatt fontos, hanem azért is, hogy építhess courthouse-t, a költségek lefaragása végett.

a gép néha meglepően sokáig nem fejleszti ki az abc-t, ha választhatok, inkább a code of laws-t adom nekik cserébe, ami értékesebb ugyan, de megakadályozza abban, hogy a többiekkel csereberéljen.

a többi civ nagyon hamar rágyúr a matekra, azt mindig cserélem. Ha megvan, a fővárosban gyorsan aquaduct, aztán hanging gardens, az jót dob a népességen.
Előzmény: zsigmund (4824)