"Na most aztán semmit sem értek:O))) Szerinted az asztrológia természettudomány? Mióta??? :O))))
A pszichológia micsoda?
Mijaz, hogy ugyanaz a vizsgálati módszer a matematikában kémiában és az asztrológiában? Nem érzed, mekkora zöldségeket beszélsz."
A vizsgálat módszertana ugyanaz. Elmagyarázom:
Egyszerű józan parszti ész.
1: Megnézzük, hogy mit állít az elmélet a fizikai valóságra vonatkozóan
(az állításnak objektívnek kell lennie)
2: Kísérlet keretében megvizsgáljuk, hogy az állítás igaz-e?
3: Ha igaznak bizonyul a kísérlet alapján az állítás, akkor az alátámasztja az elméletet.
Ha hamisnak, akkor az elmélet roszz.
Ezt nevezem én (természet)tudományos módszernek. És ez a fizikában, a kémiában, biológiában mindenhol ugyanaz.
A matematika az más tészta: eszközöket ad a természettudományok kezébe az állításaik vizsgálatához, és az elméletek alkotásához. Viszont a matematikában az igazság nem kísérletezésel, hanem logikai levezetésekkel állapítható meg. (Ezek ugye feltételes igazságok: Ha igaznak vesszük az axiómákat, akkor igai lesz az állítás, amit levezettünk)
A pszichológia is természettudomány, mert (jobb helyeken) úgy művelik, hogy kísérletekkel támasztják alá az egyes pszichológiai elméletek állításait. Ha egy elmélet megbukik a kísérleteken akkor azt eldobják.
Az asztrológia természettudomány lenne, ha az állításait igazolni tudná. Így, hogy nem tudja,(sőt cáfoló kísérletek vannak) az asztrológia áltudomány.
"Szóval akkor az irodalomtudomány tudomány, vagy ha nem akkor micsoda? Mérhető? Hogyan???"
Tudomány, de nem természettudomány. Én ebben a topicban a tudomány alatt természettudományt ertek.
Kérlek ne értetlenkedj. Ez csak üres szófacsarás, és te is tudod, hogy nem az a lényeg, hogy hogyan nevezzük. Ne süllyedj le Mikike szintjére!
"Mit a jó fenét tudsz mérlegre tenni egy asztrológiai elemzésben."
Na ne mondjad már nekem, hogy nem lehet mérni. Hiszen már rég egyetértettünk abban, hogy lehet mérni, és még kísérletet is terveztünk. Azt lehet mérni, hogy mennyire felel meg egy asztrológiai elemzés az illető személyiségének, és mennyire jól tippeli meg az élettörténetét.
Arról is írtam, hogyan kell a kísérletet úgy elvégezni (kettős vak kísérlet), hogy ne befolyásolják a kísérletet egyéb dolgok (pl. ismeretlen emberek születési adataiból kell elemzést csinálni)