Sol24 Creative Commons License 2007.11.06 0 0 148

Üdv Papaver!

A könyv címének és szerzőjének majd utánna nézek, mert könyvtárban található csak meg. Nem éppen egy mai köny szerintem kb. 35-40 éves lehet.

Hogy miért érdekel az aranymosás? Hát a kérdés nem rossz.

Még anno láttam a fókuszban (RTL klub-on) egy amolyan kissebb pannal dolgozó aranymosásos "minifilmet". Amit állítólag magyarországon vettek fel. Igazából azért volt nagyon érdekes mert egy kis patak öntési területén mosta a muki pannal, és amolyan minirögöket (néhány mm-eseket) talált. Na kérlek szépen amióta azt láttam azóta érdekel a téma (persze az esetleges siker esetén az anyagiak sem jönnének rosszul). Próbáltam megszerezni utólag azt a fókusz részt, de nem találtam sehol sem (neten próbálkoztam). Mondjuk így utólag úgy gondolom, hogy "kacsa" volt a hír, mert gyanússan lőszös-pocsolyás volt a helyszín (semmi kavics, esetleg szikla)

márpedig ilyen helyen nem igazán lehet nemhogy nagyobb aranyszemcséket, de még aranyport se találni (legalábbis az eddigi infók szerint amikhez hozzájutottam)!

Aranycsapdánál igazából a szövetlefektetéses "technikával" indultam el. Azóta már túlléptem rajta, és tiszta fémből próbálok készíteni, mivel ez sokkal tartósabb lenne.

Lapátpróbát nem csináltam mivel 100% a valószínűsége annak, hogy a kiszemelt vízfolyás aranyat tartalmaz. Azonban a kudarc mindig akkor ért, amikor a folyó fenekére próbáltam a tákolmányaimat elhelyezni (valamiért sose jött össze a dolog). Magyarán élesben még nem tudtam kipróbálni (sajnos!). Csak amolyan teszteket csináltam egy másik patakban, ahol ólomport kevertem homokkal és egy kis vasporral. Hát az eredmények nagyon furcsára sikeredtek! Az elmélet és a gyakorlat érdekessen ütik egymást. Ugyanis az ólom kb. 80 %-a visszamaradt míg homok szinte semmi se. Ez azért érdekes, mert a szerkentyűm elejére szereltem fel egy alkotmányt ami lassan adagolta a homok keveréket a szerkentyűmre. És ebben az adagolóban maradt vissza az ólómpor 80%-a (pedig nagyon erős sodrásban dolgoztam)! Hát nem vicces?