Kedves bornew!
Mi is kissé elkényelmesedtünk, ezért igyekeztünk tetőt keresni a fejünk fölé, de azért vittünk sátrat is. Ezt viszont csak Landmannalaguarban használtuk ki, mivel nem volt kedvünk bemenni a tömegbe a menedékházba.
Mi autóval mentünk, mivel előzőleg drágának tartottam a 16 napra szóló 2500-3000 eurós terepjáró-kölcsönzési díjat. Utólag belegondolva nem is olyan drága, ha beleszámolom az üzemanyagot, a kompot, az időmet és az oda- és visszaúton elköltött pénzt. Viszont több mindent vihetsz ( ami aztán nem is kell). Esőnadrágot és egyéb esőálló cuccot viszont mindenképp vigyetek.
A szállásokkal kapcsolatban: mi nem foglaltunk semmit, pontosan az időjárás kiszámíthatatlansága miatt. Például az Askjánál esett és köd volt, ezért a tervezettől eltérően hamarabb mentünk a Mývatn-tóhoz, ott viszont gyönyörű lett az idő, ezért több programot is beiktattunk, és egy nappal tovább maradtunk azon a vidéken, majd megint bementünk a felföldre a szép idő miatt, és többet tudtunk túrázni, ezért az aznapi utat lerövidítettük. Vagy a fővárosba érve megint esős idő lett, ezért egy nappal később mentünk tovább Landmannalaguar felé, mert azt csak tiszta időben lehet élvezni, viszont kétszer elmentünk mártózni a Blue lagoonba és kicsit megpihentünk a kényelmes szállóban.
Tehát visszatérve: a kompról való kiszállás után bementünk a turista-infóba és mindenféle vastag szállás-katalógusokat összeszedtünk. Ezután minden nap, mikor már kb. tudtuk hova jutunk, benéztünk az útbaeső helyekre, vagy fogtam a mobilom és hívogattam őket. Mindig találtunk valamit, igaz csak ketten voltunk.
Egyre szerintem, ha többen mentek, figyeljetek oda: hasonló anyagi lehetőségűek legyetek, vagy előre egyezetek meg valamilyen anyagi limitekben (belépők a fürdőbe, szállások árai stb.), mert találkoztunk erre vonatkozólag rossz példákkal (szerencsére nem velünk esett meg). Erről, ha érdekel írhatok.
Vadkempingezőket láttunk többször is, de hogy mik a lehetséges következmények nem tudom.
Egyéb kérdéseidre is szívesen válaszolok, bár ritkán nézek be ide, de majd igyekszem. Mindenképp menjetek el Izlandra, mert nagy élmény.