Nyugi, macska volt, ez biztos. Nem minden esetben igaz az, hogy homokba, meg puhába, meg elkapar, meg egyéb ilyen. Bizony odapakol a fűre is, és nem zavarja, hogy nem tudja elkaparni. És mint lentebb a kép mutatja, a betonra, járólapra, stb, is odapakolja a névjegyét.
Én úgy próbálom kivédeni, hogy szögesdrót van a drótfonat fölött 6-7 cm-re, és a kerítésoszlopon (akác) x alakban drótfonat darab van felszögezve. Alul az alsó feszítő mellett szintén szögesdrót van, így a szomszéd kutyája sem látogat már meg. Egyszer - kétszer lukat kapart, jókora szőrcsomókat kitépett a szögesdrót, de aztán feladta.
A macska ellen hatásos lehet még a tűztövis sövény, júlia borbolya, vöröslevelű borbolya és az össze szúrós tüskés növény betelepítése.
De a nagynyomású hidegvíz is igen jó megoldás, ehhez persze vagy kiépített öntözőrendszer kell - itt nem fontos a nagy nyomás, de költséges - vagy slaggal a kézben virrasztani.
A madáretető köré rózsákat ültettem, és gondosan kötözgetem, hogy ne legyen szabad felület az oszlopon, nehogy a dög kísértésbe essen.
Természetesen, egy városi kertnél nem mutat szép látványt egy szögesdrót kerítés, de egy vidéki-külterületi telek esetében ez szinte kötelező.