THX:)
Elsőként nyilván nem alkalmaznék erőszakot senkivel szemben se, és maximálisan vissza is utasítok minden olyat szemléletet, ami igen.
A rendőr meg nem úgy jön a képbe szerintem, hogy bárki tüntető is azzal menne egy demonstrációra, hogy majd utcakővel fog dobálni, meg egyéb agresszív dolgokat fog művelni. Ahogy biztos vagyok abban is, hogy bárki rendőr is azzal megy oda, hogy majd hány embert fog fejbevágni gumibottal. (jó, lehet, hogy van mindkét oldalon 1-2% agresszív barom, aki a kötekedés lehetőségének örül, de nem ez a mérvadó)
Viszont ha egy demonstráció célja túlmegy egy sima figyelemfelkeltésen (amit mindenki a hajára kenhet) és valamiféle célt is el akar érni, akkor okvetlenül ellentét fog kialakulni a rendfentartók és a demonstrálók között, mert az egyik ugye meg akarja őrizni a status quot mert ez a munkája, a másik meg meg akarja változtatni, mert ettől reméli élete jobbra fordulását. Tehát mondjuk a rendőr azt akarja, hogy ne menjek be a Kossuth térre, mert ezzel akadályozhatom a Parlament munkáját, én meg be akarok menni a Kossuth térre, pont mert akadályozni akarom a Parlament munkáját.
És akkor itt lép be, hogy vagy van mindkét félben elegendő rugalmasság, és születnek ésszerű kompromisszumok, vagy harc lesz. És ha harc lesz, akkor vagy önmérsékletet tanusító, tisztességes, kvázi-hadijogot respektáló, vagy Waco-Oklahomás állami keménykedés és terrorista bosszú.
Nálunk az utolsóra, amikor mindkét fél maximálisan elaljasul, szeremcsére nem volt példa az elmúlt évtizedekben, és ne is legyen soha, mert az az abszolút rossz. Ésszerű kompromisszumokra volt, pl. az idei TV-s helyzet, ahol a TV a lehetőségek szerint engedett a demonstrálók követelésének, és feltette a honlapjára a kívánt szöveget, idézett belőle a hírműsorban. De nem elvtelenül, mert nem szakította meg az adást, és nem azonnal, teljes terjedelemben számolt be, amit viszont a demonstrálók vettek tudomásul.
Talán tavaly is ezt kellett volna csinálni, és akkor nem lett volna (vagy lényegesen kisebb lett volna az) agresszió, és nem lettek volna a rendőröket és a demonstrálókat érő inzultusok.
ÜdV