asta Creative Commons License 2007.10.30 0 0 2464
Nincs egészen igazad:O)) Minden tudományos eredményt az adott tudományra jellemző módszerekkel lehet vizsgálni.
Ha az asztrológiát is a tudományokhoz soroljuk, arra is ez vonatkozik.
Én egyszer már elmeséltem, miért nehéz az asztrológiát mondjuk a pszichológiához hasonló módszerekkel vizsgálni - mivel leginkább a pszichológiához hasonlítanám.

Paradox módon azért nehéz, mert az asztrológiát a mai napig - talán a megmagyarázhatatlan alapok miatt, -valamiféle babonának tartják, azaz nem fogadják el tudománynak. Emiatt az asztrológiát nagyon vegyes társaság műveli, akiket a többség kissé gúnyos lenézése övez. Mindamellet persze bavallottan vagy bevallatlanul, mindenkit izgat egy kicsit.

Az asztrológia rendkivül bonyolult kombinációs variációi miatt egyébként is nehéz recepteket felállítani, sőt nem is szabad, mert mihelyt valaki ezt teszi, máris az asztrológia lényegét tagadja. (persze teszik ezt sokan és jutnak hibás eredményekre)

Hogy ezt megértsd megpróbálom egy példával megvilágítani: olvastam egyszer egy nagyon érdekes cikket, ahol az öngyilkossági hajlam megnyilvánulását vizsgálták sok radix képleten keresztül. A cikk lényege épp az volt, hogy a bemutatott képletekben ez a hajlam, sőt nem is hajlam, hanem a képletek öngyilkosságot elkövetett egyének képletei voltak, mennyire más kosnstellációkban volt kimutatható. Tehát ugyanezen hajlam a képletekben más és más fényszögekkel, bolygóállásokkal és egyéb elemekkel volt kimutatható.
Ez azt jelenti, hogy az asztrológia eredményességét nem lehet receptszerűen meghatározott bolygóállásokkal vagy akár fényszögekkel vizsgálni.

Vizsgálni szerintem kizárólag statisztikai módszerekkel lehetne, mégpedig nagyon sok különböző radix általános elemzésének helyességével. Mást nem tudok elképzelni, mert hamis eredményre vezetne.

Ezért nem történt még igazi komoly bizonyítási kisérlet, ugyanis a teljes lehetőségkészletet csak egy leélt élet után tudod visszaigazolni, tehát ez nem egy rövidlejáratú munka, sőt valószinüleg több generáció kellene hozzá - és komoly dokumentáció.
Így aztán marad, ami volt. Egyénenként lehet beleásni magad, magadnak szerezhetsz részbizonyosságokat, nagyritkán egész bizonyosságokat is. Én pl. nagyon szerencsés helyzetbe kerültem nemrég, mikor egy szinte egész családfa pontos születési adataihoz jutottam hozzá - na azokon pl. érdekes kísérleteket lehetne végezni.
Előzmény: gyurika31 (2462)