Sziasztok:)
Tegnap a férjem hazafelé a vonaton ülve egy újságot olvasgatott és felfedezett benne egy cikket a pörköltröl. A németek "gulasch"-nak hívják a pörköltet, a gulyáslevest meg "gulaschsuppe"-nak. Azt magyarázta az újságíró, hogy tulajdonképpen a gulasch szó nem helyes és leírta, hogy mi is a pörköl szó németül, stb. stb. De nem ez a lényeg, hanem beírták a pörkölt bécsi változatát, lépésröl lépésre lefotózva.
Férjem kérésére ezt föztem meg ma. Tulajdonképpen olyan mint a pincepörkölt, krumpli is jön bele, csak annyi a különbség, hogy a hagymát karikára kell vágni és elöször a marhahúst kell barnára piritani, majd utána jön rá a hagyma, a zöldpaprika, fokhagyma, füszerek.
Ha valakit érdekel pontosan szívesen beírom. Kicsit változtattam rajta, mert a recept 60 deka húshoz és 40 deka krumplihoz csak 1 deci folyadékot írt, de ennyivel nem fött volna meg a krumpli. Így is finom sürü szaftja lett.
Édességnek meg Tim Mälzer féle "máglyarakást" csináltam, ö körtével írta, én almát használtam.
Tim Mälzer féle máglyarakás/alchri:
2 szelet toastkenyér, 1 deci tejszín, 1 tojás, 1 zacskó van. cukor, reszelt citromhéj, 1 körte, citromlé, 7 deka keserücsoki, 0,5 deci tejszín
A toastkenyreket egy kis tüzálló formába fektettem, leöntöttem a tojásos, tejszínes, van. cukros, citromhéjas keverékkel. A körtét meghámoztam, a magházát eltávolítottam, félbevágtam és hosszában legyezöszerüen bevagdostam. Rátettem az áztatott toastra, kicsit meglocsoltam citromlével és a sütöben 200 fokon 20 percig sütöttem.
Közben a fél deci tejszínben a csokit felolvasztottam, amikor a mágylarakás megsült, ezzel a krémmel locsoltam le.
alchri: mint már írtam almával készítettem, nekem nem volt elég édes, szerintem a tejszínes keverék elbírna még egy kis cukrot. Citrom helyett narancshéjjal készült. A csokiöntet elég sürü lett, nem tudtam szépen csurgatni:( De nagyon finom édesség!!!