Ő a tőkénkénti 0,5 kg termést tartja a minőségi bortermelés alapkövetelményének
Bocs de ezt mindenképpen árnyaltabban gondolom: Másfél-két kilót gondolom a felső terhelésbeli határnak, ahol egy gazdag beltartalom, jó érettség kialakulhat, ennél nagyobb terhelésnél szerintem mindenképp hígul a tartalom. De egy nagyon koncentált, tökéletest leginkább közelítő bort maximum 1 kilós terheléssel lehet szerintem készíteni, termőhely és fajafüggő, valamint évjáratfüggő, hogy meddig van értelme lemenni a terheléssel. Bzoltánnal értek ebben egyet, ahogy megyünk lejjebb a terheléssel, egyre kisebb minőségbeli javulásért egyre nagyobb árat fizetünk, az egy kiló és a fél kiló közt lehet hogy már csak 5% a minőségi különbség, mindenki maga dönti el mi az "észszerű".
szóval a minőségi bortermelés ALAPkövetelményének sokkal inkáb a kb 2 kilós tőkénkénti terhelést tartom, efölött bármilyen nagy térállásnál sem lesz kellően sűrű a beltartalom.
Leginkább mindenkinek a saját tapasztalata a döntő. Eddig is 1 kilós tőketerheléssel dolgoztunk az olaszban, de ennek ellenére csak 17-18,5 mustfok közti eredményeink lettek, október végi szüretekkel. Ideén október elején 20 MM lett az eredmény. Biztosan jobb volt az évjárat, de meg vagyok róla győződve, hogy nem ENNYIVEL: A korábbi válogatást és a megfelezett mennyiséget ( kb fél kiló) gondolom oknak.