Savak meglepően alacsonyak, a három kékfrankosban mérettem, mustokban:
Peres: 6,2 (22MM)
Virág-domb: 4,9 (21MM)
Úrráteszi: 5,5 (20 MM)
(tavalyi kékfrankosunkban frissen forrás után 8,8 volt a sav)
Bár azt mondták a laborban, hogy ezek nagyon valószínűleg nőni fognak erjedés alatt, meg olyan véleményt is hallottam, hogy idén a kálium-háztartás valamilyen folyományaként a savak egy része must korban rejtve marad, nem mérhető, de erjedés után azzá válik. Szóval pár hét múlva bomlik ki az igazság minden részlete:)
Olasz egy kalszzikus téeszes ültetvény, 3x1-es, egy hektárról kb 18 mázsa jött volna le. Ez valóban nagyon kevéss, ebből csak "presztízsbor" lesz, ha jól sikerül. Az biztos hogy anaygilag ez így nem tudja megérni, a Mátrából még irreális lenne 5 ezer forint körüli száraz fehér-ár, meg nem is szeretném hogy olyan drága legyen. Megélni jó esetben a kékfrankosokból fogunk, nem ebből az egy hordócska olaszból.
Hát igen, valóban nagyon hűvös az Úrráteszi, ráadásul idén nagyon korán is válogattam, június véhgén. Biztosan inkább szürkebarát, pinot noir lett volna abban a dűlőban a telitalálat, de nem mi telepítettünk...