il1321 Creative Commons License 2007.10.24 0 0 3509
Az alap, tehát a "magyar"fokhagymának két típusa van, az őszi és a tavaszi. A legáltalánosabb a Makói fajta. Ezek nem hoznak magszárat, nem fejlesztenek a száron sarjakat. Az őszi ültetésűeket október végéig el kell dugdosni, legf. 20 cm sor, és 10-15 cm tőtávra gerezdenként. A tél előtt kihajt, így telel át, és nyáron a tavaszi vetésű előtt 2-3 héttel szedhető. A fejekben a gerzdek nagyobbak, mint a tavaszinál, de eltarthatósága nincs olyan tartós. Nem keverendő össze a földben szedés után benn maradt fokhagymával, ami szintén kihajt, de a fejekből sok hajtás képződik, (ahány gerezd van) Ezek tavasszal zölden szedhetők salátába, nyersen, és főzni.
Előzmény: k.vili (3501)