Mivel idáig csak csendben olvasgattam ezt fórumot, így most leírom a saját tapasztalataimat:
.
Úgy indultam neki, hogy vásárolni akarok egy 127cm-es, full HD, plazma TV-t. ( Igazából, azért mivel itt nincs probléma az utánhúzással és általában csak este nézek TV-t, ha pedig DVD, akkor teljes sötétítés és az 5.1-re ráteszem a hangerőt, had szóljon. )
.
Az egy dolog, hogy ilyen szolgáltatással ez kb 600eFt ( ami egy kicsit sok volt ), de igazából az zavart, hogy plazmából nincs választék! Csak elvétve láttam egyet-egyet. Így akár akartam, akár nem az LCD-t nézegettem. Tehát plazmából lett LCD.
.
Következő kérdés a méret: itt igazából az a gond, hogy a nappalim 5x5m-es és gyakorlatilag 4m-ről nézem a TV-t. Tehát nézegettem 4m-ről képet és bizony zavaró volt a nagyobb méretnél, hogy jobban kijöttek a hibák, tehát hosszas rágódás után lemondtam 127cm-ről és maradt 107cm.
.
Következő kérdés a full HD vagy HD ready? Itt az egyiknél a felbontás 1920x1080, míg a másiknál 1360x768. ( természetesen a kisebb felbontással is meg lehet jeleníteni a full HD-t csak hát nem teljes szépségében ) A probléma másik oldala az hogy egy full HD 107cm-es TV kb 400eFt-től indul, addig egy HD ready 250eFt. Néztem-néztem és bizony én legyek a nagyidai plébános ha láttam köztük különbséget. Mindkét készülékre ráadták a demo műsort és ezt bizony nézhettem. Tehát a full HD-ből lett HD ready.
.
Következő gond a válaszidő. Itt az a gond, hogyha a képen gyorsan mozognak az emberek vagy a tárgyak, akkor előjön az utánhúzás ( ami a plazmánál nincs ). A TV 80% 8ms-sel rendelkezik, de van amelyik 10ms, 6ms illetve 5ms. A Samsung-ok tipikusan 8ms-sel rendelkeznek és mivel az egyik titkos favoritom volt így megnézegettem. Bizony bizony látszódott és nem kellett nagyon erőlködni. Kértem egy sport műsort, kép annak rendje módja szerint kicsit zajos volt, azonban színesben még jól jött a sport műsor. Rákapcsolták a Samsung technológia élesítését és bizony nagy csalódás volt. Tehát 8 ms tévék kiestek, így maradt a PHILIPS 42PFL5322 ( 6ms, 250eFt) illetve az LG 42LC51 ( 5ms, 280eFt ).
.
Következő kérdés a képjavítás, mivel igaz hogy a szarból nem lehet várat építeni, de legalább amennyire lehet próbáljuk meg eltakarni, hogy mire is épül. Köszönhető a nagy tudású eladóknak fogalmuk se volt, hogy van ilyen vagy nincs, mivel az adatlapjuk nem tartalmazta. Ez persze nem jelentett semmit, mivel kezemben a távirányítóval ez gyorsan kiderült. Itt csak annyi volt a lényeg, hogy ezeknél nem lehetett kikapcsolni, tehát mindig bevan kapcsolva, ( A Samsungoknál lehetett kapcsolgatni. ) és egyáltalán nem ártalmas!!!!
.
Végül az LG 42LC51-t vettem és nem bántam meg! TV műsornál szebb képet kapok mint a CRT készüléken ( 72cm-es LG ). A lányom rögtön tesztelte egy VHS magnóval és nagyon szépen korrigálja a hibákat. ( Érdekes volt, hogy nem rögtön. Eltelt néhány perc mire szépen kisimult és utána folyamatosan tartotta. ) HD jellel még nem próbáltam, mivel az egy következő beruházás lesz, remélem két hónap múlva. Akkor már lehet hogy látni is fogom a HD műsorok szépségeit is.
.
Végszó: az hogy mit írnak ki az üzletben az adatlapra az egy dolog, ne gondoljuk, hogy igaz is, vegyétek kezetekbe a távkapcsolót és nézzétek meg, hogy mi állítható ezekben készülékekben. A bemenetek számát tekintve mindegyik rendelkezett 6-8 bemenettel és természetesen HDMI-vel is. Egy picit bután jönne ki a HD ready bemenet nélkül. Itt szerintem az 1080x768 felbontásoknál lehet ez kérdés. Sok ökör szolgáltatás között találtam azért egy értelmeset is. A TV-be már beépítettek vinyókat is. Ez szerintem nagyon jó mivel a TV műsorokat különösebb hókusz pókusz nélkül fel tudod venni. A gond csak az volt, hogy egy olyan típust láttam, amelyik ki tudja ezt küldeni ezt valamelyik interfészére és az is csak 1080x768 felbontással rendelkezett.
.
Mindenkinek jó elmélkedést és csak annyi volt a célom, hogy leírjam, hogy a full HD 127cm plazma TV-től, hogy lyukadtam ki a HD ready 107cm-es LCD TV-nél.