:o)))
Én a "topicot" és "threadet" szoktam használni, meglehet helytelenül. Az előbbi "k"-s változatban talán már a köznyelvnek is része, az utóbbi meg egyáltalán nem (ez amolyan informatikusi 'agymenés', részemről)
A "világbékéért való harc" erős deja vu-t okozott bennem. Magam sajnos nem jöttem rá a gondolatra, csak a gondolat szépségét fedezhettem fel egy írásban (már sajnos nem emlékszem hogy hol pontosan) Ott viszont a lehető legtágabb kontextusban, a pozitív mentalitás jegyében: jó célért, jó eszközökkel, konstruktív gondolatokkal és érzésekkel. A már emlegetett verbalitási anomáliák miatt igyekszem kerülni (noha nem mindig sikerül, vagy éppen átlendülök a másik oldalra) az olyan lejegyzéseket, amiket pro és kontra félre lehet magyarázni (ami nem jelent nálam apolitikusságot, csak egyfajta szűrést). De az talán leírható, hogy bár nem szeretek általánosítani (meg globálisan politikusokat és eliteket kárhoztatni), de kis hazánk utóbbi éveinek erős vesszőfutásában szerepe lehet a mondjuk így egyszerűen, ám célirányosan: "negatív mentalitás". Fakad ez az érzésem abból is, hogy az ember először mindig a saját portáján szeret körülnézni (én legalábbis így vagyok vele), mielőtt másokat kezd el hibáztatni, és bizony nekem módom volt mindkét mentalitás erejét 'mérnem', magamban és magam körül.
Ami a Therion-t illeti nyitott kapukat döngetsz. :o) Pár hónapja volt rajtam a metál-őrület, nagyon sok mindent megpróbáltam, és mivel a (régi) Nigthwish adta az ihlető induló löketet, az ottani indexes-topicot jól szét is offoltam ebbéli élményeimmel. ;) /Ez a kis intermezzó is közrejátszott ennek a kis offtopicnak a létrejöttében/ Szóval ismerem elsősorban a korai Therion-albumokat, és nemcsak népszerűségük okán tudom, hogy a topon vannak. :o) Az ABBA-feldolgozásuk (Summer Night City) is a kiválóbbak közül való (számomra). Ha ajánlasz tőlük albumot, akkor azt mindenképp meghallgatnám.
A könyvtippet is nagyon köszönöm, bár ahhoz nem tudom hogy juthatnék hozzá. Az Alapítványt is régóta tervezem elolvasni, de annak semmiképp nem most van itt az ideje.
Az idősorelemzés valódi igazi interdiszciplináris tudomány (az én szememben). Mindenütt vannak róla (jó sokszor redundáns) infók róla, legalább említés szintjén, ezért jó sokat kellhet utánajárni -olvasni.
Metodológiailag...
Az egyik nagy terület valóban az Ökonometria, káprázatos nagy irodalma és (free & commercial) szoftvertámogatottsága van. A magyarul megjelent két nagy ökonometria könyv (Maddala, Ramanathan) is nagyon bőségesen foglalkozik az idősorokkal. Kereskedelmi és drága szoftverben a nemkicsit barátságtalan és puritán, ám erősen izmos tudású a www.scausa.com-on található (SCA-Workbench).
A másik nagy terület a neurális hálós közelítés (beleértve a nemlineáris dinamikát, a káosz-elméletet meg a komplett soft-computingot/FS+NN+GA/). Az egyik közelmúltbeli nagy predikciós versenyen (50 tagot kellett prediktálni /azt mégse mondhatom, hogy forecast-olni :o))/) ezzel a módszerrel nyertek. Itt is sok szoftver van, a legérdekesebb/legmegdöbbentőbb (pl.: azért, mert friss magyar nyelvű irodalom van hozzá): SPSS Neural Connection-je, ami a 2.1-gyel megszűnt ugyan, de most az SPSS 16-tal különálló modulként ismét előkerült. Figyelemreméltó MATLAB-modulok is vannak a témában.