Szerintem is érdemes volt a hmm... (gondolkodom a topic szó magyar megfelelőjén, ami gyakorlati szempontból is megállja a helyét) ... alfórumot (ez nagyjából fedi, nem?) létrehoznod, bár én nem elsősorban a saját hozzászólásom megjelenése miatt volnék ezen a véleményen ;-)
Az mindenesetre biztos, hogy amikor az Oracle fórumról idelátogattam (miután megnézted az adatlapodon, hogy milyen saját fórumod van), láttam, hogy érdemes lesz ide írogatni, mindenféle kötöttség nélkül, tapasztalva azt a kellemes, elfogult érzelmű vitahangulat nélküli beszélgetős légkört, ami oly ritka manapság mind a világhálón, mind a való életben (az én tapasztalatom szerint).
/kis kitérő: annyi a kétpártra szakadás manapság, mint pl. Linux vs Windows, Ferrari vs McLaren, otthon szülés vs kórház; hogy pontosítsak most arra gondolok, hogy milyen elvakult hívei vannak egyiknek is, másiknak is, és nem lehet összeegyeztetni még annyira sem az álláspontokat, hogy legalább a másik létjogosultságát elfogadják; a közelmúltban láttam a Secret (Titok) c. filmet, aminek egy érdekes momentumát emelném most ki, mégpedig azt, hogy mennyire kifacsarodott dolog "háborút viselni" a terrorizmus ellen, "küzdeni" az éhezés ellen, ahelyett hogy tennénk a békéért és a jólétért...szóval nem ellenezni kell a rosszat, mert azzal csak tápláljuk, hanem az adott dolog helyett annak napsütötte oldalát jobb inkább erősíteni - kitérő vége;-) /
Mondjuk az általad írt első hozzászólásokhoz nem sokmindent tudnék hozzátenni, mert ama zenei területen meglehetősen járatlan vagyok, bár a kelta és a komolyzene ötvözete felkeltette érdeklődésemet, de nem tudtam belehallgatni az említett együttes egyik dalába sem :(
Ha esetleg belefér számodra a még törvényes cselekedetek kategóriájába, akkor egy kedvcsináló dal feltöltését szívesen fogadnám.
Ha van kedved Neked is számodra még idegen zenei vizekre hajóznod, akkor ajánlanám Neked a Therion nevű együttes néhány dalát. Nem mondanék sokat róluk, mert ha járatlan vagy a metálzene területén, akkor lehet, hogy inkább az előítéledetet (ha van) piszkálnám fel vele, de ha mégis érdekelne, hogy ezt hogyan lehet komolyzenével ötvözni (de komolyan ám, nemcsak egy háttérben éppen csak hallható női vokálhanggal), akkor szívesen mutatok Neked kedvcsinálót (ha igen a válaszod, megkérnélek, hogy előre ne járj utána neten az együttesnek;-))
Visszatérve a zene örvényén át az irodalomhoz: nekem is megvan a Songs of distant Earth Mike Oldfield-től (egyszerűen imádom a hangulatát!), és a könyvet is olvastam. Utóbbi már kevésbé ragadott meg.
Clarke-nak érdekes regényei vannak. Sajnos az említett példány pont nem azok közé tartozik, amiket én a mesterműveinek mondanék. Bár nagyon már nem emlékszem rá (talán ez önmagában is árulkodó jel), de tőle olvastam zseniális regényeket is. Egyszer tán kifejtem, ha Te vagy más idetévedő kíváncsi volna a véleményemre erről, de most inkább egy másik könyvet említenék meg, ami a Mike Oldfield albumról jutott eszembe, és nem szeretném, hogy kimenjen a fejemből, miközben a másik témát taglalom :)
Van Larry Nivennek (ő már a kevésbé híres/népszerű írók közé tartozik) egy sci-fi regénye: Időn kívüli világ (A world out of time). 1977-ben írta, és legalább 3× olvastam. Minden alkalommal lenyűgözött. Az első 100 oldalhoz a Songs of Distant Earth-t szoktam hallgatni és megvárom az est leszálltát. Olyankor belemerülök a csillagok, a térben és időben végtelen világűr csodálatos és félelmetes világába... (most is libabőrös leszek, ha csak rágondolok:o))
Nem mondanék a történetről sokat, mert hátha kedvet kapsz hozzá, a lényeg az, hogy igazi űrutazás hangulatot teremt. Nem úgy, mint a StarWars, ahol ez mindennapos, hanem sokkal lélekhez közelibb módon.
A szegmentációról szóló gondolatmenetedhez most nem tudok hozzászólni, mert munkaidőben vagyok, és valóban olyan téma, amiről aztán órákig lehet szaporítani a szót;-) (hogy aztán utána kibányásszuk belőle a lényeget:o))
Ezen kívül nem is vagyok nagy tudora a dolognak. Az idősorelemzést anno én is imádtam, mikor a közgázon ökonometria és prognosztika tárgyból sor került rá. Hihetetlen, hogy köznapi szemmel nézve oltári nyers, részletekben egyáltalán nem bővelkedő adatokból mennyire helytálló becsléseket lehet kinyerni...