"S kend megzavarja őket a szeszfogyasztás propagálásával..." - Nem "propagálom:" nem buzdítok senkit a borivásra. Igaz, ezt már mondtam egyszer.
"A bor csúfoló, megcsal, elveszendőnek való..." - Már elmondtam, hogy azok számára, akik "beletévednek," akik "keresik," és így tovább. De tudom azt is (amit kend felekezeti okból nem foghat fel), hogy a bor megvidámít, jókedvvel lehet inni, mert a Prédikátor is ajánlja.
"Melyikre...?" - Hát arra, amire kend már napok óta nem felel. Hogy "hol" ismertem én el, hogy a szesz rabja vagyok. Na hol?
"Kend következetesen figyelmen kívül hagyja, hogy az oinos nemcsak erjedt italt jelölhet." - Nem: kend siklik át rutinszerűen azon a tényen, hogy az "oinosz" túlnyomó többségében bort jelent, tehát aki mustot akar mögéképzelni, az tartozik bizonyítással.
"Léviták könyve szerint már a "mértékletes" italozás is zavarja a szent és közönséges, tiszta és tisztátalan közötti különbségtételre való alkalmasságunkat - kend szerint koncentrálóképességünket..." - Ilyet én sose mondtam. De ha kend az ószövetségi papi ténykedések aprólékosságát és a tisztátalanság dologi felfogását tartja olyasminek, amit az Újszövetségben meg kell valósítanunk, akkor csak hajrá.