Náninéni Creative Commons License 2007.10.18 0 0 3121
Csokoládés mandulakenyér

Hozzávalók: 25 dkg liszt, 1 csapott tk sütőpor, 7,5 dkg porcukor, 1 cs vaníliás cukor, só, 1 tojás, 17,5 dkg vaj, 2 dkg kakaópor, 1 ek tej vagy rum, 5 dkg hasáb-mandula

A lisztet 7,5 dkg porcukorral és a sütőporral összeszitáljuk, a tojást szétválasztjuk és a sárgáját hozzáadjuk. A vaníliás cukorral, sóval és a vajjal összegyúrjuk. A tészta kb. 2/3 részét kakaóval, a maradékot porcukorral, tejjel vagy a rummal és a hasáb-mandulával gyúrjuk össze. A világos tésztát enyhén belisztezett munkalapon kb.22x32 cm-es nyégyzetformára kinyújtjuk, majd 11 cm széles sávokra kettévágjuk. Tojásfehérjével megkenjük. A sötét tésztát kb. 32 cm hosszú és 3,5 cm széles két hasábra formázzuk, kissé lenyomogatjuk és a világos tésztára helyezzük. A sötét tésztahasábot a világos tésztasávban felgöngyöljük és az összeérő részeket jól összenyomogatjuk. Fóliában egy éjszakán át hűtőszekrényben hűtjük. Azután egy éles késsel kb. fél cm vastag darabokra vágjuk és sütőpapírral bélelt sütőlapon 175 fokra előmelegített sütőben kb. 12 perc alatt megsütjük.

 

Tojásos marcipános finomság

Hozzávalók: 20 dkg nyers marcipánmassza, 2 tojássárgája, 5 dkg porcukor, ½ citrom, 1 csipet só

A díszítéshez: kandírozott narancshéj, kandírozott piros és zöld cseresznye, negyedelt dió, 2 ek sárbarack dzsem, 1 ek rum

A marcipánmasszát a tojássárgájával (robotgéppel) simára keverjük. Hozzáadjuk az átszitált porcukrot, a lereszelt citromhéjat, a citromlevet és a sót. A tésztát egy nagyobb lyukú kinyomózsákba töltjük és 3-3 egymásba érő halmocskát nyomunk a sütőpapírral bélelt tepsire. Az egyes darabokat kandírozott narancshéjjal, cseresznyével, vagy dióval díszítjük. 175 fokra előmelegített sütőben kb. 10 perc alatt megsütjük. Időközben a sárgabarack dzsemet egy szűrőn átnyomjuk, rummal hígítjuk és simára keverjük. A süteményeket rögtön sütés után a mázzal megkenjük.

 

Meglepetés sütik

Hozzávalók a töltelékhez: 2 ek Amaretto, késhegynyi kardamom és őrölt fahéj, 6-6 dkg szárított sárgabarack és füge felaprítva, 3 dkg felaprított, kandírozott cseresznye, 2 ek cseresznye dzsem

A tésztához: 30 dkg liszt, 5 dkg porcukor, 2 tojás, 2 tojássárgája, 1 csipet só, ½ üvegcse mandula aroma, 12,5 dkg vaj, ezenkívül 2 felvert tojásfehérje a kenéshez

Az előző napon (!) a töltelékhez valamennyi hozzávalót jól elkeverjük, állni hagyjuk. A tésztához valamennyi hozzávalót összegyúrjuk és fóliában kb. egy órát a hűtőben pihentetjük. Azután kb. az egyharmadát enyhén belisztezett munkalapon vékonyra kinyújtjuk és kb. 5cm átmérőjű köröket szúrunk ki. A körök felére egy-egy szűk tk tölteléket teszünk, a tészta szélét vékonyan megkenjük a felvert tojásfehérjével, hogy jól illeszkedjen. A maradék tésztá egy éles késsel kereszt formára középen bevágjuk, egymásra helyezzük és a széleket villával lenyomkodjuk, a nyílást egy kicsit megnyitjuk, hogy a töltelék látható legyen. A süteményeket sütőpapírral bélelet sütőlapra helyezzük. 175 fokra előmelegített sütőben szűk 15 perc alatt megsütjük. A süteményeknek aranysárgáknak kell lenniük. A legjobb, ha egész éjszaka hűlni hagyjuk.