Náninéni Creative Commons License 2007.10.18 0 0 3120

Sziasztok !

 

Hoztam finom, kipróbálásra váró adventi/karácsonyi süti recepteket. Lesz még több is, egyelőre ennyit írtam ki! Ezek mind olyanok, amiket szívesen kipróbálnék és gyanítom többet ki is fogok belőlük!:) Remélem Ti is találtok kedvetekre valót!:)

 

Portói szeletek

Hozzávalók: 2 tojás, 18 dkg porcukor, 30 dkg tejföl, 2-3 csepp mandula-aroma, 2 ek narancslé, 2 tk reszelt narancshéj, 1/8 l világos portói bor, 20 dkg lehéjazott mandula, 20 dkg liszt, +4 dkg szeletelt mandula, porcukor a szóráshoz

A tojásokat és az átszitált porcukrot habosra keverjük, azután a további öt hozzávalót elkeverjük. A lisztet átszitáljuk és a mandulával elkeverjük, az összetevőket jól összedolgozzuk, fóliában kb. 2 órára hűtőszekrénybe tesszük. Ezután a tésztát sütőpapírral kibélelt tepsiben egyenletesen kinyújtjuk, mandulával megszórjuk. 175 fokos előmelegített sütőben kb.25 perc alatt megsütjük. Kissé kihűtjük, kis rombuszokat vágunk belőle és porcukorral megszórjuk.

 

Mandulás csók

Hozzávalók: 30 dkg liszt, 10 dkg őrölt mandula, 2-3 csepp keserűmandula aroma, 1 késhegynyi narancs lereszelt héja, 8 dkg cukor, 1 cs vaníliás cukor, 2 tojássárgája, 20 dkg hideg vaj, piros és zöld kandírozott cseresznye, porcukor a szóráshoz

A tészta valamennyi összetevőjét összegyúrjuk, folpackban kb. 1 órát a hűtőszekrényben hűlni hagyjuk. A tésztából kb. dió nagyságú golyókat formázunk és sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük őket. A közepébe mélyedést nyomunk és egy-egy elfelezett kandírozott cseresznyét ráhelyezünk. 175 fokos előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt világosra sütjük.

 

Datolyás csók

Hozzávalók: 17,5 dkg liszt, 5 dkg cukor, 1 cs vaníliás cukor, 8 dkg vaj, 2 tojássárgája, 12 dkg nyers marcipánmassza, 2 dkg felaprított pisztácia, 30 db kimagozott datolya, 1 tojásfehérje

A tészta valamennyi összetevőjét összegyúrjuk és folpackban egy órát a hűtőszekrényben hűtjük. A marcipánt a pisztáciával összegyúrjuk és a datolyákat ezzel megtöltjük. A tésztát liszttel beszórt munkalapon kb. fél cm vékonyra kinyújtjuk, aztán kb. 10 cm-es szélességben hosszúkásra nyújtjuk. Fölvert tojásfehérjével megkenjük. A datolyákat a tésztalap hosszában három sorban középre helyezzük. A tésztát felgöngyöljük és a széleket jól lenyomkodjuk. A tésztát még egyszer egy órára lehűtjük, vagy még jobb, ha mélyhűtőbe tesszük. Egy éles késsel kb. másfél-két cm vastag szeletekre vágjuk. Sütőpapírral bélelt sütőlapra helyezzük. 175 fokra előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt  megsütjük.