Ne vedd bántásnak, de miért csinálod mindezeket, amit eddig tettél?
Minek kénezted le szüret UTÁN 2 nappal? Miért ennyi kénnel?
Miért UTÓLAG adagoltál hozzá cukrot? Egyáltalán milyen szőlőből készült bor ez, és minek kellett egy 19-es mustot javítani?
Elindult egyáltalán a forrás (én sokallom a ként)? Adtál hozzá élesztőt?
--
Az első fejtés célja a durvaseprő leválasztása, HA a mustot nem ülepítették. Ezért kéneztél, hogy ülepített mustot tudj forrásnak indítani?
HA igen, ÉS ülepítetted a mustot, akkor most nem kell lefejtened, és deriton se kell hozzá.
HA nem ezért kéneztél, ÉS nem ülepítetted a mustot, akkor várd meg a forrás végét, és csak utána fejtsd le. Akkor sem kell deriton, mert az első fejtésnél nem célszerű kivonni a nyálkákat és egyéb kolloidokat, sem semmit a borból, csak azt a sarat kell leválasztani, ami a szőlőről a borba került.
Semmiképpen ne fejtsd le kétszer egymás után 3 nap különbséggel, teljesen felesleges. Kb. Karácsony környékére lehet jó borod, akkor fejtheted le. A fejtés előtt egy héttel adj hozzá deritont, az teljesen leülepíti, és tiszta borod lesz.
Amit írtam, fehér borra vonatkozik.