Sziasztok!
Jelenleg Németországban tartózkodom, és volt alkalmam elbeszélgetni egy német párral (21 a lány 24 a fiú), tehát simán belógnak a "gázos" korcsoportba, és nem nagyon keresnek többet, mint egy magyar alsó-közép alkalmazott, mivel hát még diákok, de dolgoznak is. Tavaly nyáron jártak Kanadában, és ugye nem kell vízum nekik, tehát senki nem kérdezte, mit csinálnak, minek mennek, a határon meg olyanok, mint bárki mással a kanadaiak, tehát mondták, hogy a vízumköteles fehérorosszal ugyanúgy bántak mint velük. Tehát az én meglátásom, ami persze triviális mindenkinek, de azért leírom, mert ebből látszik, milyen rossz a vízumrendszerük: akiknek nem kell vízum Kanadába az bármit, bármikor megtehet, bármikor mehet-jöhet mint ahogy mi magyarok járunk Horvátországba, akinek meg kell, azzal a követségen irtózatosan nagy gecik, és túráztatják a végletekig. Nincs különbség a rendszerben ami az elbírálás menetét, lépcsőfokait illeti egy magyar és pl: mondjuk egy bangladeshi, vagy pakisztáni között. Max ott 1-2más szempontot is mérlegelhetnek, de az elv ugyan az: aki annyira gyopa helyről jön, hogy vízum kell, az szopja, de keményen.
Múgy vígasztalásul itt egy cikk:
http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=CELEX:52007DC0533:HU:NOT
mindenki olvassa bizakodva, persze a sorok között is:) benne van, hogy egy vagy két tagállam esetében az EU szinte "követeli", hogy az év vége előtt szűnjön meg a vízumkényszer.
A két idei újonc szerintem nem jöhet szóba, Csehország volt anno aki a roma kivándorlást a legkeményebben támogatta, állami szinten, ahogy Szlovákia is, Lettország és Litvánia az orosz hontalanjai miatt van bajban ezügyben. A maradék Lengyelország és Magyarország...
Tessék kérem bizakodni, mert meg van a szándék Ottawában, már tavaly jelezték nekünk (egyedül nekünk!!), hogy eltörölnék csak paráznak, hogy megint mennek a tesók. Észtországgal szemben is megszűnt több mint egy éve. Szerintem nem kell már sokat várni, mindenki tartson ki, csak azt sajnálom, hogy akkor megszűnik majd ez a topic:)