Hát én ilyen körülmények között dolgozom, sőt tán mondhatom erre specializálódtam...
Lappföld, Grönland - télen. És persze szerelmem, Szibéria. Sokszor kinn alvással, úgy értem sátorban, mint pl. tavaly Közép-Szibériai fennsíkon, Evenkiában.
Tavaly márciusban forgattam Szibériában egy filmhez promot, éjjel -40 volt, nappal
-15 körül - amit igen melegnek érzett már az ember - komolyan: pulóverre vetkőztem, mert izzadtam, mégis csak 25 fokkal melegebb volt, mint reggel! De az a hideg egész másmilyen, ott Szibériában, a levegő páratartalma minimális, hidd el, nem érzed.
A túraboltokban kapható cuccok kutyaszart sem érnek ilyen körülmények között, az az első szabály. Itthon NEM kapsz megfelelő cuccot, a túraboltok nincsenek nálunk erre ráálva, ne is kezdj el keresni, én már ezt az utat végigjártam. (Érthető: nem túl nagy a piaca a -30-ban túrázni vágyóknak).
Javaslatom valami északi ország vadászboltjában beszerezni felszerelést, olcsóbb is és jobb is, mint valami fos Columbia cucc.
Nekem finn jéghorgász overálom van, az még nem hagyott cserben...
De egy probléma rögtön jelentkezik: a legtöbb erre a hőmérsékletre tervezett ruha nem feltételezi azt, hogy kemény mozgást végzel benne, ami hőt termel, ezért beleizzadsz pillanatok alatt. Ám ha megállsz, a hideg durván támad...
Ja, és maszkot, ha nagy hideg van, nem lehet eléggé túlhangsúlyozni. Én párszor nem raktam az orrom elé semmit... aztán itthon tüdőgondozóba kellett mennem, mert a hörgőim fagyási sérülésteket szenvedtek (adtak egy spray-t és meggyógyult).
Helyben attól függően hova mész szintén lehet cuccot kapni - de Oroszország brutál drága mostanában, készülj fel.
De ha komoly az utazási szándékotok, akkor írj egy privát emailt zozocam/kukac/gmail.com-ra vagy hívj fel az út előtt (mailben megadom), ez egy hosszú történet (élet a mélyhűtőben), de szívesen segítek.
Egy biztos: Szibéria eszeveszett gyönyörű télen (is), és nagyon élvezhető, könnyű utazni. A télen azt értem, március, esetleg április. Már rengeteg a fény, és a hó is keményre fagyott, tömörödött (már ahol). Január szopó, nincs fény és akkor tényleg irtózatosan hideg van, depressziósok a helyiek (is), teljesen értelmetlen menni akkor.
Na most ennyi, oldalakat lehet írni a témáról. Ha van egész konkért kérdésed, azért tedd fel itt is.
Lehet bemásolok ide mindjárt egy cikket a tavalyi utamról, de angolul van - ha nem baj. Addig a promo, akit érdekel, 4 perc. Ennél a nomád családnál voltam sokat - és ha valakik akkor ők eléggé képben voltak milyen akár -60C körül az élet - egy sátorban...
http://www.jol-let.com/my_reindeer.html
Ja egy kép. A modern és a régi ruházat... Ők csak röhögtek a cuccomon, hogy miként bírom ki benne. Kipróbáltam a rén irhacsizmát én is van), uhh, az egy kályha! (nekem egy kanadai csizmám, az semmi ehhez képest - ja, mindeképp kivehető bélésűt vigyél - berakod a hálózsákodba vagy tűz mellé és kiszárad reggelre!)