Redick Creative Commons License 2007.10.16 0 0 4033
Az amerikai center

Székesfehérvár - Tegnap bemutatkozott a társaknak az Albacomp kosárlabdacsapatának próbajátékon jelenlévő kosárlabdázója, az NBA-t is megjárt center, Randell Jackson.

A játékos nagyra nőtt, 211 centiméterre, de a magasságához képest kissé vékonynak tűnt, olyan, mintha Robert Shannonra emlékeztetne. Nem rossz emlék... Randell játszott a Washington Wizardsban, a Dallasban, pályára lépett Spanyolországban, Izraelben, legutóbb Argentínában pattogtatott az első osztályban. Mégpedig jól, ezt sejteti 19,8 pontátlaga, 9,8 lekapott pattanója. Azzal kezdtem beszélgetésünket, hogy jó neki, hiszen felnőtt pályafutását mindjárt jutalomjátékkal, az NBA-ben kezdte...

- Nagy dolog volt a számomra ott pályára lépni. Magasságomnak köszönhetően megvoltak az adottságaim ahhoz, hogy a sportág csúcsának számító ligában kosárlabdázzak. Tudom, más az amerikai profi bajnokságban játszani és más Európa élcsapataiban, de ne vegyék nagyképűségnek, ha azt remélem, megvannak a képességeim ahhoz, hogy itt is, ott is helytálljak.       Randell Jackson végigkosárlabdázta a világot, Dél-Amerikától kezdve Európáig. Kérdés: vajon melyik földrész országa, és annak játéka állt legközelebb hozzá? - Spanyolországban éreztem a legjobban magamat, egyszerű lakosként, de kosárlabda-játékosként is. Nagyon jól szervezett, profi bajnokságban vehettem részt, nagyon jó csapatok küzdöttek egymással. Maradandó élményt jelentett a számomra, hogy ott élhettem, még ha rövid ideig, mindössze 17 mérkőzés erejéig is tehettem ezt meg.       Most újabb európai országba érkezett, Magyarországra. Mit tudott új állomáshelyéről, mielőtt ide érkezett? - Semmit... - mondta szégyenlős mosollyal. - Igaz, annyit tudok, hogy itt játszik valahol Thomas Kelley, akivel együtt kosárlabdáztam Izraelben, illetve ellenfélként sokszor találkoztam szintén Izraelben Velibor Radoviccsal, akivel itt, ebben a csarnokban futottunk most össze.       Statisztikai mutatói igencsak impozánsak. De mit tart fő erősségének? - Nem az a fontos, hanem az, hogy megtegyem amit elvárnak tőlem. Esetemben ez leginkább a pontokat, illetve a pattanók megszerzését jelenti, de ha lehetőség adódik rá szívesen blokkolok, és dobok távolról is. Volt már bajnok, egyetemi bajnokság MVP-je, több helyen tagja a bajnokság all stars ötösének. Mit tart pályafutása legnagyobb eredményének? - Ez teljesen egyértelmű: azt, hogy kosárlabdázhattam az NBA-ben!       Most pedig jöhet Magyarország. Mint azt Halm Rolland szakosztály-igazgató elmondta, két hét és két mérkőzés után (először vasárnap, a 13.40-kor Pakson kezdődőn) döntenek a sorsáról, arról, hogy marad-e? - Természetesen maradni akarok, hiszen nem rövid kirándulásnak szántam magyarországi tartózkodásomat - vélekedett erről a játékos. Jackson most Mexikóban játszott, de Európába akart jönni, a mexikóinál erősebb bajnokságba. Nosza! - Azért hoztuk, mert center poszton magasítani kell. Azt a játékost küldjük el az ötből két hét múlva, amelyiknek a teljesítménye a leghalványabb lesz - így a szakosztály-igazgató.

FMH