Futóbolond54
2007.10.16
|
|
0 0
373
|
Értem. Tehát te azért nem fogadod el érvnek pl. a Cselekedetek könyvében található, vérrel kapcsolatos óvást, mivel azt mondod, hogy a Biblia sok olyan dolgot tartalmaz, ami ma már túlhaladott, és szerinted nem igaz az, "hogy a Szentírásban olvasható minden erkölcstani mondat szó szerint úgy értendő", ahogy annak idején leírták. No itt van köztünk a különbség. Szerintem a Szentírásban olvasható minden erkölcstani mondat szó szerint úgy értendő", ahogy annak idején leírták. Ha ilyen alapvető, nézetbeli különbség van köztünk, akkor valóban fölösleges konkrét mondatokról, állításokról, követelményekről vitatkozni - ugyanis a kiindulási alapok különböződése miatt ez sehová sem vezethet. Mert én hiába fogok idézni 1 darab konkrét bibliai állítást, te erre az fogod mondani, hogy ez csak "XY köhögése" - és ezt úgy fogod bizonyítani, hogy lám Mózes is milyen marhaságot köhögött, hogy a "nyúl kérődző állat". Egy-két ilyen tudománytalannak látszó (!!) állítás miatt megkérdőjelezed az egész Bibliát - pontosabban: az Egészet ugyan nem (mert állítólag csak az Egészet fogadod el), viszont a részeit nem veszed abszolútnak, valahogy úgy tekintesz a Bibliára, hogy globálban az egész igaz - mert hogy túl nagy tévedések ne legyenek benne, arról az Egyház gondoskodik - de egy konkrét részhalmaza nem biztos, hogy igaz. Lényegében ezzel az álláspontoddal egy új axiómát vezetsz be, amely szerint a Biblia csak az Egyház tolmácsolásában igaz, legvégsősoron tehát az új axióma: az igaz, amit az Egyház mond. Igen, vitánkban két szelmélet ütközik. Az egyik a tiéd, a másik pedig az, hogy a Biblia azért létezik, hogy az emberi ráció meg tudja önállóan közelíteni. A te álláspontodból kiindulva még az az 1500 éves időszak is megindolkolható, amikor a Bibliát elzárták az emberek elől, mert akkor is úgy érvelhettek, mint most te: hogy "csak arra elég, hogy zavart kelltsen és a gyenge lábakon álló igazságot a Szent lélek nyilaként lödözhesse kifelé. Tulajdonképpen szavaidban a Szent Inkvizíció köszönt vissza, egy szörnyű 1500 éves értelemellenes irányzat. |
|