"Egy élettelen tárgyra alkalmazva a "methüszkó" (vagy a "methüó") nem mérvadó olyan esetekre, ahol emberre alkalmazzák."
Úgy látszik, a LXX nem osztja kend véleményét, simán alkalmazza élettelen tárgyra is.Egyébkénteg engem nem zavar, hogy az LXX a Jeremiás 31:14-ben a methuon-t alkalmazza...
;)
"mindenképpen magáéban foglalja az alkoholfogyasztást, s a "lakmározik" még inkább"
Ez egy önkényes kijelentés. Egyáltalán nem foglalja mindenképpen magába a lakmározás az alkoholfogyasztást...
"Mértékletes italozástól (így, idézőjel nélkül) senkinek nem homályosul el az elméje."
Ezt talán Istennel beszéld meg...
" És mi közöm nekem ahhoz, hogy ő ezt vagy azt nem ismeri fel?"
Akkor ezek szerint a "mértékletes" italozás mégiscsak homályosítja az elmét, ha egy ilyen kézenfekvő ziccert nem ismert fel...
;)
"Én a magam részuéről megcáfoltam"
Nem emlékszem - lehet, hogy nincs mire..?
"Az első azonban (Salamon, ha már itt tartunk) hozzáteszi, hogy az nem bölcs, aki "beletéved" - márpedig aki mértékletesen fogyasztja, az bizony nem téved bele."
És honnan tudod előre, hogy ki a potenciális alkoholista, ki fog beletévedni. Egyébként miből gondolod, hogy Salámon szerint a "mértékletes" italozás nem beletévedés...?
"Ne részegedjetek meg."
Igen, ezt mondja Pál. De ezzel mit kívántál bizonyítani...?
"A bor definíció szerint erjedt (erjedetlen bor nincs)"
Már hogyne lenne...
"és vidámító hatása közismert."
A csúfolkodás egyeseket vidámít, ez tagadhatatlan, márpedig a bor csúfoló...
"nem létezik olyan vidámság, ami az Úrtól van?"
A csúfolkodás egyeseket vidámít, az Úrtól van az efféle vidámság...?
"A Mózes 3. könyvéből vett idézet kifejezetten a zsidó papoknak szól, a tiszta és tisztátalan közti különbségre utal"
Az ember az elméjével tesz különbséget tiszta és tisztátalan, szent és közönséges között. Ezek szerint Isten úgy gondolja, hogy a bor "mértékletes" fogyasztása is veszélyezteti, hogy megkülönböztesse az ember a tisztát és a tisztátalant, a szentet és a közönségest. Csak nem azért, mert homályosítja az elmét...?
"az Újszövetségben már nincs ételbeli és tárgyi vonatkozása."
Lehet már enni sertéshúst...?
"Aki mértékkel iszik bort, az nem keresi a bort"
Hát, csak úgy megy az utcán és belebotlik...?
"mert ha úgy akarja, akkor nem iszik, azaz meg tudja magát tartóztatni."
De hát látod, hogy nem tudod megtartóztatni Magadat tőle - mert rabja vagy...
"Aki meg keresi a bort, az nem tud róla lemondani."
Te is keresed, nyilván nem belebotlasz véletlenül, s lám nem is tudsz lemondani róla...