Kabai Károly és Veres János fémbiznisze
Kabai Károly és Veres János nyírbogáti fémfelvásárló cége 1991 és 1994 között is hamis számlák alapján igényelt vissza áfát - olvasható ki bírósági iratokból, ám az ügy szálai akkor még elvarratlanok maradtak.
Vagy a Király, vagy a Császár, vagy mindkét személy lejöttek hozzám, én magamhoz vettem a számlatömböt és a bélyegzőmet, és elmentem velük a 4-es úton várakozó teherautóhoz, és azzal mentem el velük. Majd miután a számlázás megtörtént, és a pénzt felvettem, azt átadtam ennek a két személynek. (...) Ők adtak nekem vissza 15-30 ezer forintot - vallotta a Nyírbátori Városi Bíróságon a nyolc vádlott egyike 2001. április 19-én annak a büntetőügynek a tárgyalásán, amelyben Kabai Károly cégeinek, a Bogát-Ferr Kft.-nek és a Bogát-Metál Kft.-nek 1992 és 1994 között hamis számlát adó, nincstelen és tanulatlan "fémgyűjtőket" ítéltek felfüggesztett börtönbüntetésre. Az ítélet még aznap jogerőssé vált. Nem úgy, mint Kabai ügyében, amelyben a per csak 2007 szeptemberében zárult le, és csupán az 1997 és 1999 közötti időszakban elkövetett adócsalásokat vizsgálták. Ennek végén Kabait jogerősen három év hat hónapi szabadságvesztésre ítélték (HVG, 2007. szeptember 29.).
Veres János neve egyetlenegyszer sem bukkan fel a nyomozati és periratokban, annak ellenére, hogy a számlagyárosok manipulációinak éveiben ötvenszázalékos tulajdonosa, 1993 decemberéig pedig ügyvezetője volt a Bogát-Ferr Kft.-nek. Tanúként sem kellett megjelennie sem a rendőrségen, sem a bíróságon; a cégeket minden esetben Kabai képviselte, rajta kívül csak alkalmazottakat hallgattak ki. Holott a mérlegképes könyvelői oklevéllel is rendelkező, 1983-tól 1989-ig a nyírbátori termelőszövetkezet főkönyvelőjeként dolgozó Veres bizonyára jártasabb volt számlaügyekben, mint a nyolcvanas években nyírbátori kultúrfelelősként szocializálódott, végzettsége szerint kovács Kabai Károly. Az Országgyűlés honlapján szereplő életrajza szerint Veres 1990-ben adó-tanácsadói szakképesítést is szerzett.
A HVG írásban kérdezte a pénzügyminisztert az 1992 és 1994 között történtekről, a levélre Veres János a pénzügyi tárca kommunikációs osztályán keresztül juttatta el válaszait.
HVG: A cégiratok szerint a Bogát-Ferr Kft. 1991. december 17-én történt alapításától 1993. december 1-jéig ön volt a cég ügyvezetője. Egészen pontosan miben állt az ön tevékenysége a kft élén?
Veres János: A cég egyik ügyvezetője voltam, tevékenységem egész pontosan abban állt, hogy a társaság bővülő finanszírozási igényeihez megteremtsem a bankhitel-alapokat.
HVG: Tudott-e arról, hogy a Bogát-Metálnak és a Bogát-Ferrnek számlázó nyolc fémgyűjtő kisiparos ellen adócsalás és okirat-hamisítás miatt büntetőeljárás indult?
V. J.: Nem.
HVG: Tudott-e arról, hogy a Bogát-Ferr Kft. 1992 és 1994 között 54 846 011 forint áfát hamis számlák alapján igényelt viszsza?
V. J.: Nem.
HVG: Indított-e eljárást az APEH a hamis számlák alapján visszaigényelt áfa ügyében a Bogát-Ferr Kft. ellen? Vissza kellett-e fizetnie a Bogát-Ferrnek az 54 846 011 forintot?
V. J.: Nincs ismeretem róla.