Kedves Carolus58 !
a.) örömmel tölt el, hogy szerény -bár kissé hosszúra sikeredett - két bejegyzésem többi részeivel egyetértsz,
b.) felvetett kérdésed éppen ezért nem értem, de mepróbálom:
Ezek egyike volt/lehetett a magyarnak nevezett. Innen a sok tamana találati lehetőség ! - MILYEN ALAPON? Kérdem én!
Talán azon az alapon, melyeket mindkét bejegyzésben leírtam, azon az alapon, hogy egymástól függelen területek "maradványai" azt a követrkeztetést engedik levonni, miszerint a nyelvek mint olyanok mesterségesen alkotott rendszerek (mármint az eredeti alapnyelvek).
Erre utal azon egyszerű körülmény is, hogy egy pld. többszázezer szóból álló kifejezésrendszer koherens megalkotódása, beleértve azok komplett kapcsolódórendszerét (nyelvtan) más úton emberi elmével lehetetlen, különös tekintettel arra, hogy a fizikai-földrajzi távolságok csupán az utóbbi száz évben rövidültek meg, azaz egy pld. 200.000 km2-en elhelyezkedő, mondjuk 500.000 fős ember"állomány körében - mondjuk egy- kétezer évvel ezelőtt komoly nyelvi változások ("nyelvfejlődés", magán-, vagy msh.váltás stb.) azonos módon való elterjedhetésének esélye: 0 , különösen akkor, ha sem távíró, sem telefon, sem újság, sem egyéb nincs, sőt még írásbeliség sem ! A többit megtalálod a bejegyzésekben, ha visszaolvasol.
c.)
Ráadásul fel se merül bennetek, hogy más nyelvek esetében ...
Nos, kérlekszépen: én nem bennetek, hanem Benned vagyok.
Másodsorban bennem igenis felmerül/t. Éppenhogy én örülnék a legjobban annak, ha más nyelven hasonló nagyságrendű eredményt mutatnának fel, mint ezt a TAMANA atyja, és létrehozója tette. Ez pontosan alátámasztaná az előző bejegyzésekben vázolt téziseimet.
Harmadsorban egyet -kérlek- ne felejts: Húzd le a főcímet, és olvasd el a sorokat.
Szó sem volt prekoncepcióról, és komolyan ma sincs. Ezeket Te és a hasonlóan -bár nem ilyen komolyan vehető - író némely percemberkék vezették bele az ügybe. Ettől függetlenül, nehéz ellenállni egy következtetés kidolgozása csábításának, de ehhez nálunk sokkal felkészültebb elme nekiveselkedése lesz majd szükséges.
d.)
vitázok: tehát milyen alapon a magyar és milyen alapon zártok ki minden mást?
A TAMANA - tudomásom szerint - a Föld azon topomináit próbálta összegyűjteni, melyek/vagy ahhoz nagyon hasonlók, a KM-ben megtalálhatók. Értelmüket - sajnálatodra - csupán magyarul igyekezett összhasonlítani. Ezért magyar. Hogy ki zár ki más nyelvet, és miből, azt én nem tudom. de ha segítesz,(megadod, hogy miről beszélsz), megpróbálom kikövetkeztetni hogy miért.
Ismételten örömöm fejezem ki, hogy az előző két bejegyzésem nem kifogásolt részeivel egyetértesz, mert megtisztelsz vele.
kisharsány