Elnézést Lászó, ha megbántottalak a nickkeddel kapcsolatosan. Már olvastam errefelé, hogy igen súlyos viták törtek ki, mikor valaki, valakibe belelátott férfit vagy nőt. Elnézést.
Mondhatnám kérdéseid nem voltak számomra egyértelműek, ezért arra válaszoltam, amit kiolvastam belőlük.
Valóban leírtak egy csomó dolgot a Bibliában, azonban ma már gyerekes nézetnek tűnnek azok az elgondolások, amelyeket ugyancsak a Bibliából vezettek le pár száz éve. Ma már senki sem gondolja az ördögöt patás teremtménynek, és elfelejtik, hogy Luther maga vágott hozzá egy tintatartót.
Neked írásaim haszna a következő: elgondolkodhatsz rajta, minden úgy van e ahogy korábban gondoltad. Megfontolhatod, az evangéliumi csodák, nem az ószövetségi csodák párhuzamai, amelyek akkor a pogányok hitretérését szolgálták, illetve párhuzamot vontak Jézus és Mózes között.
Semmivel sem vagyok okosabb, mint bárki más, pusztán másként látom a dolgokat, és ez a másként sok tanulás és olvasás eredménye. De ettől még nem kellene igazamnak lenni. Azonban úgy látom, a magam elgondolása a történésekről jó összhangban van az emberi gyarlósággal, amely magyarázza JÉZUS életét és halálát. Tehát elsősorban magamnak jó, mivel úgy érzem, megértettem, hogy sem a vak hivőknek sem az ateistáknak sincs igazuk.
Másnak csak akkor lehet jó amit írtam, ha egy kicsit megpróbál új szemmel nézni a Bibliára és benne az evangéliumokra. Az új borhoz, új tömlő szükségeltetik.
Tévedsz, mikor azt gondolod, gyülekezet szükségeltetik bármiféle új hithez. Miközben új hitről sem beszélek, hiszen Jézus sem új vallást akart alapítani, hanem a régit megreformálni.
Egyébként juttassam eszedbe, a próféták általában magányos harcosok voltak. A közösség pedig előbb – utóbb hierarchikus önfenntartó rendszerré válik, ahol saját léte fontosabb, mint az igazság.
Ettől függetlenül, Jézus sem egyedül járta útját, hanem társakat vett maga mellé. De ez akkor történt meg, mikor Jánoshoz való útja után új életformát választott. Ezért úgy látom, a közösség sokaknak szükséglet, de nem mindenkinek, és nem mindenkor.
Takarító és közöttem igen sok az eltérés, hiszen Ő csak Pált és Jézust állítja szembe, miközben én alapjaiban megkérdőjelezem mind a Bibliát, mind az evangéliumot. Állítva, sok igazság van benne, de azokat ki kell válogatni az ocsúból. Ha feltételezzük, hogy Isten közrehatott is, az biztos, hogy tele van emberi gyarlósággal, javítással, hibával, tévedéssel.
A helyedbe képzelve magam, azt javaslom, egyetlen kérdést tárgyaljunk ki, és csak akkor lépjünk tovább, ha azt tisztáztuk.
Várom kérdésed.