Huu hogy fellendult ez a topik, az elejen megnyitottam, aztan par nap mulva ugy lattam, hogy nem nagyon erdekli a kozonseget. Aztan egyszercsak lett negy oldalnyi hsz.
Vegigolvastam a leirtakat. Szerintem, roviden:
- ovobacsit ismerek, jo is es termeszetes is, mar csak azert is hogy a gyerekek lassanak ferfit is "szakmai torodo" munkakorben. Ugyanigy ismerek noi katonat, ferfi vedonot, noi tuzoltot, sot - lass csodat - noi autoszerelot. Franciaorszagban, ahol elek, volt pelda arrol hogy direkte csak noket vettek fel autoszerelotanfolyamra, es tok bevalt hisz manapsag az autoszereles inkabb az elektronikan es a logikan mulik mint a feltonnanyi akarmik emelgetesen.
Manapsag olvastam egy gazdasagi folyoiratban, hogy ahhoz hogy a nok helyzete szakmailag javuljon*, arra lesz szukseg, hogy a ferfi szerepe a tarsadalomban es a csaladon belul atertekelodjon. Ugyanis az nem tarthato, hogy a notol elvarjuk a napi nyolc orat + a gyerekekkel valo foglalkozast + a haztartast, mig a ferfitol elvarjuk a napi nyolc orat + az esetleges "segitest". Ugyanis akarhogy vesszuk, ma nagyjabol ez az europai csaladmodell, legalabbis Kelet- es Del-Nyugat-Eropaban. Es ezen fog mulni az, hogy a gyerekevel nemtorodo apa illetve a szakmai elorehaladasara is hangsulyt fekteto anya tarsadalmilag milyen megitelesben fog reszesulni.
*Ugyanis manapsag a nok _atlagosan_ magasabban kepzettek, es megis _atlagosan_ kisebb fizetest kapnak mint a ferfiak, kevesebben vannak vezetoi pozicioban stb.