"Kapitánffy elismeri..." - Hol?
"Azt sugallmaztad, hogy az alkohol fogyasztása elengedhetetlen, egy ünnepségen (pl. menyegző)" - Kend téved, és nem is csak a "sugalmaz" szó helyesírásában. Azt igenis állítottam, hogy a "lakmározik" ige magában foglalja az alkoholfogyasztást. Azt is, hogy az "eszik-iszik" valószínűleg úgyszintén. De azt nem mondtam, és még csak nem is sugalltam, hogy minden nmenyegzőn ittak bort. Hanem azt, hogy az ilyen lakodalmi oinoszfogyasztás (ahol nevesítve van) sokkal valószínűbben jelent borivás, mint mustivást.
"nagy társadalmi vita zajlott a lágy drogokról" - És kend most arra az álláspontra helyezkedik, hogy a marihuánás cigi szívása ugyanolyan erkölcsi súlyú tett, mint a bor ivása. Erről az eredendően drogbarát álláspontról akar minket arra kényszeríteni, hogy ha megisszuk a bort, akkor engedjük meg a marihuánát is. Azt viszont határozottan tudom (a fent említett társadalmi vita egyik legmeghökkentőbb eredménye volt), hogy a marihuána kis mennyiségben is elbutít, míg a bor kis mennyiségben nem.
"Léviták könyve..." - Nem elég konkrét a hivatkozás. Kendnél pattog a labda.
"Isten ezt másképp gomdolja" - Hol?
"Merem..." - Akármely szőlősgazda körberöhögi ezért kendet. A bort eltartani nagyságrendekkel könnyebb, mint a mustot.
"Jézus annyit mond, hogy Ő valóban - Keresztelővel ellentétben - nem él olyan szigorú, aszketikus életet, hanem "eszik és iszik", ám ebből téves lenne azt a következtetést levonni, mint amivel a rosszindulatú farizeusok vádolják, hogy borivó, és falánk lenne..." - De nekem nem is kell ez a következtetés, csak az, hogy ő alkalmanként megitta a bort. A "borivó" nem egyszerűen ilyen, hanem aki már rászokott a borra; ma úgy mondanánk: "borissza." És mi mást is jelenthetne az "eszik és iszik," ha nem azt, hogy Keresztelő Jánossal ellentétben Ő iszik bort és eszik kenyeret? Máskülönben hol marad a szembeállítás?
"Hát, agytompítás végett...?" - Nem: vigasság okáért. Préd 10,16 a Károli számozása szerint.
"Tán erjedttel...?" - Igen, mert erjedetlen bor nem létezik.