weinrichter Creative Commons License 2007.10.05 0 0 3098

Kedves Szaktársak ! Megforrt kollégét követve hadd kérdezzek én is egyet, félek, hátha elcsesztem valamit. A rövid tényállás: a Kékfrankos darálás után ál úgyl két hétig a szemen, a végén már nyilván szemmel látható jelei nem voltak a forrásnak.

 

Ami nekem idén új volt, hogy úszófedeles fémtarályba fejtettem át a cuccost a préselés után. A fedelet persze nem fújtam fel, csak annyira, hogy a levegővel ugyan ne érintkezzen, de az esetleges gázok kiférjenek.

 

Namost  beugrott, a régi beidegződés, hogy a hordóba toltés előtt a hordót lappal kénezzük, és úgy töltjük be a borkezdeményt. Ennek itt nem láttam értelmét, de végül a lehetséges fertőzésektől rettegve pár nap mulva porként kevertem bele. 200 l-hez a javasolt minimum alatt, úgy 30 grammot.

 

Na a sok nagytudású háztáji borkészítő a környezetemben két táborra oszlott: a kisebbik fele helyeselt, a többi szerint várni kellett volna vagy hat hetet, mert így a lehetséges maradék forrást leállítottam.

 

Nos ?