Tafkó Birgut Creative Commons License 2007.10.05 0 0 2205

"Nem. "

Kapitánffy elismeri...

"Csak annyit, hogy a lakomákat (ünnepi ebédeket stb.) visszavetítem a mai szokásokat a régmúltba. Most meg kiderült, hogy mégsem."

Össze-vissza beszél, meg sem érted, amit mondok - s ez nem az én hibám. Azt sugallmaztad, hogy az alkohol fogyasztása elengedhetetlen, egy ünnepségen (pl. menyegző), s én ezt vontam kétségeb, de azt semmiképpen sem állítottam, hogy az ókorban soha nem fogyasztottak volna alkoholt - akár ünnepségen is...

"Ez a mondat mindenre jó kifarolás a vitából, de érvek nincsenek mögötte."

Az utóbbi években Mo-on is elég (persze, lehet, hogy nemn eléggé) nagy társadalmi vita zajlott a lágy drogokról, bőséges anyaga van, járj utána...

"Hol? (Igehelyet, és olyat, amely konkrétan azt írja, hogy kis mennységben nem élénkít, nem vidámít, hanem részegít és kábít.)"

Léviták könyve...

"Kis mennyiségben nem áll fenn az agytompítás"

Isten ezt másképp gomdolja - inkább Neki hiszek...

"Próbálja kend ezt tagadni, ha meri."

Merem...

"Oda van írva, a kend kedvéért alá is húztam. Az előzményből világos, hogy minek az evéséről és ivásáról beszélt Jézus."

Na, ez a csúsztatás. Jézus annyit mond, hogy Ő valóban - Keresztelővel ellentétben - nem él olyan szigorú, aszketikus életet, hanem "eszik és iszik", ám ebből téves lenne azt a következtetést levonni, mint amivel a rosszindulatú farizeusok vádolják, hogy borivó, és falánk lenne...

"Ki állította, hogy ott gyomorbaj okából ittak?"

Hát, agytompítás végett...?

"Miért, talán erjedetlennel?"

Tán erjedttel...?

Előzmény: Nemo (2185)