"mégis elismered, hogy nemcsak erjedt oinostól lehet methuszkálni...?" - Nem. (Az "elismer" szót kend velem kapcsolatban csak úgy használhatja a következendőkben, hogy konkrét hozzászólásszámot és teljes mondatnyi idézetet ad. Különben az egész topik hallatlanra fogja venni a kend rámhivatkozását.)
"Állítottam, hogy nem fogyasztottak alkoholt...?" - Csak annyit, hogy a lakomákat (ünnepi ebédeket stb.) visszavetítem a mai szokásokat a régmúltba. Most meg kiderült, hogy mégsem. A következtetés levoását kendre bízom.
"Mások másképp mondják, miért pont Neked higgyek...?" - Ez a mondat mindenre jó kifarolás a vitából, de érvek nincsenek mögötte.
"Isten ezt másképp tudja..." - Hol? (Igehelyet, és olyat, amely konkrétan azt írja, hogy kis mennységben nem élénkít, nem vidámít, hanem részegít és kábít.)
"Az agytompítás egészséges...?" - Kis mennyiségben nem áll fenn az agytompítás, így ez a visszakérdezés csak agytompítás, azaz a vita mellékvágányra futtatása.
"Erjedt italt...?" - Oinoszt, ami itt nem lehet must, mert az nem használ a gyomornak. (Próbálja kend ezt tagadni, ha meri.)
("Eljött az embernek Fia, a ki eszik és iszik, és ezt mondjátok: Ímé a falánk és borivó ember") "Magáról? Nem mások állították Róla[?]" - Oda van írva, a kend kedvéért alá is húztam. Az előzményből világos, hogy minek az evéséről és ivásáról beszélt Jézus.
"Ennyi gyomorbajos volt a kánai menyegzőn...?" - Ki állította, hogy ott gyomorbaj okából ittak?
"Mi a kevés bor, mi a kevés marijuána...?" - Az elsőre már válaszoltam (kend persze nem akarta meghallani), a másodikra nem dolgom, mer 1. ez nem az a topik; 2. elmondtam, mi a különbség; 3. ezt a szót a mi nyelvünkön marihuánának írják.
"Erjedt borral...?" - Miért, talán erjedetlennel?
"Dede..." - Dedó.
"Jézus bemutatta, hogy a Törvény (betűje) szerinti élés még lehet keményszívűség - példa erre a válás..." - És kendhez másodszor sem jutott el, mire kellene felelnie. Jézus éppen azt felejtette el "bemutatni," hogy a borivás efféle keményszívűség miatt lett megengedve, és hogy csak a törvény betűje engedte meg.