Nemo Creative Commons License 2007.10.04 -1 0 2177

Most bolond dolgot teszek: ismét válaszolok ennek az én tátogó második szájamnak, amely folytonosan helyettem beszél. Csak azért teszem, hogy végre a saját véleményemet, s ne egy számba adottat dobáljanak ide-oda a topikban.

"Világosan? Miért, csak alkoholt lehet fogyasztani...?" - Nem, de ilyet nem is mondtam. Amit elmondtam, a hozzászólásomban olvasható, a Kapitánffytól idézett szavak után. Help: a "lakmározik" és az "eszik-iszik" a kulcsszó. Érdekes a hivatkozott szavaknak ez az evolúciója a kend részéről, amely a "lerészegedik"-et először a "lakmározik"-kal helyettesíti, majd ezt a "jóllakik"-kal, végül a "fogyaszt"-tal. Kend egyre kevesebben vállal el bizonyításra, mégis tele torokból énekli győzelmét.

"A mai szokásokat visszavetíted a múltba...?" - Nem. Eszter 1,10 stb.

"Akárcsak a marijuánának. Gondolom, ezek után nem ellenzed legalizálását" - Non sequitur (félresikerült dominóérvelés). A marihuána (így írják a mi nyelvünkön) kis mennyiségben is kábító, zsongító szer, míg a bor nem. Kis mennyiségben élénkít, felfrissít, és igenis egészséges.

"Érdekes, Isten ezt másképp gondolja, s inkább Neki hiszek, kmint Neked..." - De legalább Pál velem értett egyet, mikor Timóteusnak mégiscsak ilyesmit javasolt.

"Ezzel csupán a farizeusok vádolták, s most Te" - És még a tetejéba nem átallotta önmagát is ezzel vádolni: Lk 7,34.

"Az oinos nemcsak alkoholtartalmú italt kelölhet..." - A must nem jó a gyomorra, a bor kis mennyiségben igen. Ezt már az ókorban is tudták.

"Nme lehet félig-meddig borral, félig-meddig Lélekkel betöltekezni..." - De lehet "egy kevés bort" inni, s teljesen Szentlélekkel beteljesedni. Timóteusnak bizonyára sikerült.

"Jézus bemutatta, hogy attól még lehet valaki keményszívű, mert olyat tesz, amit a Törvény (betűje) egyébként megenged - példa erre a válás..." - Annál fájóbb vereség a kend érvrendszerére nézve, hogy Jézus a borivást sehol nem nevezte ilyen keményszívűség miatti engedménynek. (Ez és nem más volt, amit mondtam, s kend erre nem felelt semmit.)

"Igen, ezek szerint lehet mértékletesen füvet szívni. Gondolom, Neked, mint keresztény embernek, semmi kifogásod ellene..." - Pál nem füves cigit, hanem "egy kevés bort" ajánlott Timóteusnak, így ővele pöröljön kend a marihuánás kifogásával.

"Sokkal bonyolultabb - de legalábbis nem egyszerűbb - erjedt italt fogyasztható állapotban tartósítani hónapokig, mint az erjedetlent." - Ez nyilvánvalóan nem igaz. Azon kívül, hgy itt konkrétan szőlőléről, s nem általánosan "erjedetlen italról" folyik a vita, akárhány szőlősgazda tanúsíthatja az ellenkezőjét.

"Először kétségbe vonjátok, hogy egyáltalán lehet tartósítani erjedetlen italt, aztán elismeritek, hogy esetleg ismerték a technológiát, de a zsidók nem..." - Kend csak ne beszéljen engem illetően többes számban. Hol állítottam én azt, hogy nem lehet? (Idézetet, de sürgősen.)

Előzmény: Tafkó Birgut (2074)