Mondok egy példát: Karélia. Rohad közel volt egy szovjet/orosz radarhoz.
Eleinte nem értették, hogy a nem épp iparvidék Karéliában, miért olyan magas a halálozás. Aztán kiderült a radar. Nemzetközi felháborodás. Stb.Aha, ennek a karéliai halálozási statisztikának biztos van valami irodalma is, esetleg egy link? Meg gondolom a nemzetközi felháborodásról is van ilyesmi...
(annyit segítek, Olenegorszknak hívják a helyet és Hen House a radar, a mai napig ott van. Keresgéltem egy kicsit neten, de semmit nem találtam halálozásról vagy bármilyen egészeségkársosdásról, sem a nemzetközi feháborodásról)
Megjegyzem azt a radart eltitkolni nem nagyon lehetett, tekintve hogy összesen vagy 10000 négyzetméteres az antennájuk (viszonyításképpen a mecsekinek kb. 70 négyzetméter lenne, a teljesítményről már ne is beszéljük, 10MW illetve 40 kW)
Munkács környezetében volt egy radar, annak 20 km-es sugarában élőlény nem maradt megÉrdekes, jártam már arra, és találkoztam mindenféle élőlényekkel, emberekkel, állatokkal és növényekkel...biztos minden csak álca volt, patyomkin emberek, állatok és növények, az oroszok nagyon jók ebben...
A radarsugárzás meg kifejezetten jót tesz, ugye? Be kéne venni az egészségügyi reformba, hogy minden nagyváros közepére radart kérünk!
Ha nem állsz (mert nem is tudsz) a bekapcsolt sugárzó elé közvetlenül, semmi bajod sem lesz tőle, egyrészt nem rád irányul, másrészt néhány tíz méteren belül még a levegőbe irányuló főnyalábban is az eü. határérték alá csökken a teljesítménysűrűség.
Amúgy pont annyira lenne a város közepén a radar, mint például Debrecenben, Kaposváron vagy Békéscsabán. Ezeken helyeken évtizedek óta működnek sokkal elavultabb, nagyobb teljesítményű berendezések, mindenféle dokumentálható és bizonyítható károsító hatás nélkül (a legendákat hagyjuk ha lehet)