noaaa Creative Commons License 2007.10.02 0 0 328

Amiket kritériumként írsz, azoknak végeredményben jó csomó önkormányzati és felekezeti iskola megfelel. Például amelyekben én jártam (nem volt kevés...), majdnem mindenhol szótagolással tanítanak írni. Nyelv tagozatos se sok van, illetve a nemzetiségi-rendszerűek, de ezek tényleg nem hemzsegnek. A külön elfoglaltságok meg mindenhol fakultatívak. (Bár ez sem igaz, ahogy belegondolok, mert van pl. az Áldás utcai suli, ahol a matek-tagozaton úgy tudom, a sakk is órarendben van, elsőtől :-O...).  Ami a lényeg szerintem, és erre Piglet is figyelmeztetett a tavalyi év derekén (szerencsére hallgattam rá), hogy tanítót kell választani. Gondolj bele, hogy a gyerek és rajta keresztül Ti, a szülei is, évekig egy ember személyiségének leszel kiszolgáltatva és egy életre lehet ekkor megszerettetni vagy megútáltatni a tanulást. Egy életre lehet elveket, világnézetet (nem csak a vallásira gondolok), gondolkodásmódot, modort stb. elsajátítani. Még belegondolni is hátborzongató, mekkora felelősség ez.

Ami a beíratkozást illeti, nem volt egyszerű megérteni a rendszert, de úgy emlékszem, házsé által leírtak szerint volt. A hivatalosan kitűzött beíratkozási napon mndenképpen el kell cammogni a körzetes iskolába, és ott be-ki-íratkozni. Ami kicsit bezavar, hogy sok pl. egyházi iskolában ennél előbb van a beíratkozás, vagyis nem az államilag kitűzött napon, erre figyelni kell. Ha máshová mész, ott kapsz erről egy igazolást, és ezt is el kell vinni a körzetiben, amikor oda mentek. Ha két helyre íratkozol be, az pár nap alatt kibukik, mert a KIR csak egyszer engedi felvinni az adatokat és akkor szembesítenek vele, hogy "akkor hová is akarsz menni".  Amit mai napig nem értek, az az, hogy sok iskolában "beférési" alapon megy a dolog (ha nincs felvételi), tehát ha nem vagy körzeti, akkor nem biztos, hogy fel tudnak venni. Viszont ez csak a beíratkozás napján derül ki, vagyis biztos, ami sicher, be kell íratkozni a körzetesbe is.... Mi végül a körzetesben mentünk, így leegyszerűsödött a helyzet, de nem azért, mert odaszorultunk, hanem mert azt választottuk. 

Előzmény: cory (326)