Amiket kritériumként írsz, azoknak végeredményben jó csomó önkormányzati és felekezeti iskola megfelel. Például amelyekben én jártam (nem volt kevés...), majdnem mindenhol szótagolással tanítanak írni. Nyelv tagozatos se sok van, illetve a nemzetiségi-rendszerűek, de ezek tényleg nem hemzsegnek. A külön elfoglaltságok meg mindenhol fakultatívak. (Bár ez sem igaz, ahogy belegondolok, mert van pl. az Áldás utcai suli, ahol a matek-tagozaton úgy tudom, a sakk is órarendben van, elsőtől :-O...). Ami a lényeg szerintem, és erre Piglet is figyelmeztetett a tavalyi év derekén (szerencsére hallgattam rá), hogy tanítót kell választani. Gondolj bele, hogy a gyerek és rajta keresztül Ti, a szülei is, évekig egy ember személyiségének leszel kiszolgáltatva és egy életre lehet ekkor megszerettetni vagy megútáltatni a tanulást. Egy életre lehet elveket, világnézetet (nem csak a vallásira gondolok), gondolkodásmódot, modort stb. elsajátítani. Még belegondolni is hátborzongató, mekkora felelősség ez.
Ami a beíratkozást illeti, nem volt egyszerű megérteni a rendszert, de úgy emlékszem, házsé által leírtak szerint volt. A hivatalosan kitűzött beíratkozási napon mndenképpen el kell cammogni a körzetes iskolába, és ott be-ki-íratkozni. Ami kicsit bezavar, hogy sok pl. egyházi iskolában ennél előbb van a beíratkozás, vagyis nem az államilag kitűzött napon, erre figyelni kell. Ha máshová mész, ott kapsz erről egy igazolást, és ezt is el kell vinni a körzetiben, amikor oda mentek. Ha két helyre íratkozol be, az pár nap alatt kibukik, mert a KIR csak egyszer engedi felvinni az adatokat és akkor szembesítenek vele, hogy "akkor hová is akarsz menni". Amit mai napig nem értek, az az, hogy sok iskolában "beférési" alapon megy a dolog (ha nincs felvételi), tehát ha nem vagy körzeti, akkor nem biztos, hogy fel tudnak venni. Viszont ez csak a beíratkozás napján derül ki, vagyis biztos, ami sicher, be kell íratkozni a körzetesbe is.... Mi végül a körzetesben mentünk, így leegyszerűsödött a helyzet, de nem azért, mert odaszorultunk, hanem mert azt választottuk.