Ez az egész kérdés annyira, de annyira túlmutat a bor és a szőlő világán, hogy az maga megérne egy külön beszélgetést.
Az én meglehetősen radikális véleményem röviden az, hogy a törtélem során egyre inkább elhitették egyre nagyobb tömegekkel, hogy joguk, lehetőségük van bizonyos dolgokhoz... azonban a természet kapacitása az igényeket és a keresletet nem képes és nem is hivatott kiszolgálni. Egyszerűen nem lehet annyi bőrcipőt gyártani amennyit hordani szeretnénk, nem lehet annyi kenyeret sütni amennyit megennénk és nem lehet annyi és olyan minőségű bort termelni amennyit szeretnénk. Ezért az egyre növekvő piaci igényt elkezdték kielégíteni olyan dolgokkal amik majdnem olyanok de mégsem azok. Ez valahol drámaian elképesztő dolgokhoz vezetett. A fogyasztók tömegei már felháborodnának ha közölnék velül, hogy hát kiskomám, ha rendes húst akarsz enni akkor kénytelen vagy kifizetni 3-4-szer annyit a rendes takarmányon, lassan nevelt állat húsáért vagy veheted olcsóbban a vegyipar és az agráripar innovációinak segítségével olcsón és gyorsan puffasztott szerencsétlen állat húsát... ja, hogy az szagtalan, íztelen vacak... hja kérem mit várunk ennyi pénzért?
A borral pontosan ugyanaz a helyzet. Bizonyos technológiák nélkül képtelenség nagy mennyiségű és minőségin bort előállítani.... a jóbol kevés is van és a termelése is költséges. Az átmenetnek a csinált vacak és a valódi között pedig ezer meg ezer árnyalata van és bátor ember az aki meg meri húzni a határt bárhol is.
Engem nem az zavar, hogy valaki elismerten és kimondottan él a törvényadta lehetőségekkel (max nem iszom a borát ha nem tartom hitelesnek), hanem egyrészt az amit csite cimbora is mond, hogy nem elég szűk a bor és a minőségi bor meghatározása ahoz, hogy a piac megértse és megtanulja a minőségi bor fogalmát, másrészt az amikor valaki fennhéjjázva dicsekszik a hozamkorlátozásával, ugyanakkor ha koraősszel kiballagsz a szőlőjébe akkor még nemhogy a saját de az egész komaságod ujjai (a lábakat is beleértve) kevés lenne a fürtök megszámolásához... persze a fogyasztók nem mennek ki a hegyre fürtöt számolni...
Ezzel persze nem lehet mit csinálni és én érdemileg nem is foglalkozom a kérdéssel, mert szerintem nem érdemes...mindenki ott húzza meg a határt ahol akarja (azon felül ahol a törvény meghúzza) én is meghúzom a magamét és ahogy mondtam ellenőrizhetetlen dolgok alapján sem leszólni sem dícsérni nem fogok senkit, mert biztosra csak egyetlen helyen tudom, hogy nincs fordított ozmózis, sürítményezés, cukorozás és még jópár dolog :)