pinotnoir777 Creative Commons License 2007.10.01 0 0 3037

Azért a cuccozást, aromaadagolókat ne keverjük össze a törvényi keretek adta lehetőségekkel élő borkészítéssel.

 

Itt van egy konkrét kérdésem is. Szubjektív véleményem szerint a műtanninozás árt szinte a legtöbbet a BOR-nak a világon. Úgy tudom, ennek a használatát a magyar törvények nem értelmezik. Vagyis nem is engedélyezik, de nem is titlják, mert nem ismerik. Sajnos sok más ilyen praktika van, vagy törvényi szabályozás nélkül, vagy ellenőrizhetetlenül. Pl láttam már borszerkereskedésben nagy tartályokban "folyékony borászati glicerin"-t is. Onnantól kezdve értettem, hogy lehet ennyi "minőségi bor" a polcokon. Nyilván a híg, alig beérett szőlők mustját ilyesmivel tolják meg hogy meglegyen a minőségi megnevezéshez szükséges minimális cukormentes extraktszint! Erre van törvény, ellenőrzés? Tudtommal még a borokban lévő alkohol eredetét sem vizsgálják, nemhogy ilyesmiket...sajnos az ilyen dolgok erősítik a szkepticizmust.

Előzmény: Cirfandlia (3035)