Kedves Kismica!
" És megnézni néhány statisztikát, h hogy alakul pl. az egyedül gyermeket vállalók száma stb., nekem nagyon kiragadott családmodell az általad említett. "
Nem kiragadott. Nagyon sokat ismerek ilyent szemelyesen. Es mint irtam, az ovodaban-iskolaban kb. fele-fele az arany a dolgozo es nem dolgozo nok kozott.
" És akkor még nem is beszéltünk arról, h elvileg amerikaiak max. az indiánok, sokan 1+n. bevándorlók, akik az őshazai modelleket hozzák, vagy eleve a férj kap munkát, ösztöndíjat 1-x évre stb "
Ez nagyon jo. Akkor szerinted amerikai kultura, amerikai eletforma nem is letezik? Most hagyjuk az osztondijasokat. Nem roluk van szo.
" És elgondolkodni azon, h 100 év meg alig volt nőknek szavazati joguk, tulajdonuk stb., sok helyen a nők (Magyarországon is van ilyen nézet) másodrendű emberek, de ez nem a természetükből fakad. Lassan lesz változás, HA mi dolgozunk érte."
A noi szavazati jogot jo dolognak tartom. De azt nem tartom normalisnak, hogy ha egy ferfi azt valasztja, hogy egesz eleteben otthon van, es o nevelei a gyerekeket + haztartast viszi. Forditva viszont el tudom kepzelni.
Es a ferfi ovobacsikat, noi tuzoltokat, stb. sem tartom normalisnak. (hal' Istennek, a mi ovodankban nincs ovobacsi, es ugy nez ki, nem is lesz. Azert en nem tartom normalisnak, hogy egy ferfi pelenkazza, olelgesse, stb. a gyerekemet.)
Ennek ellenere mindenki azt csinal amit jonak lat, es ugy neveli a gyereket, ahogy jonak latja. A gyerek jovetelekor a rossz szokasokat meg kell valtoztatni (pl. csunya beszed, stb.), de a ferfi-noi szerepeket szerintem nem, mert az ugysem hat igazinak, csak eroltetettnek. Ha egy no szeret szerelni, akkor ugyis ezt latjak a gyerekek. Ha viszont egyaltalan nem szeret, nem akar, es a ferje ugyis megcsinalja, akkor semmi ertelme ezen valtoztatni, csak azert, hogy a gyerekek ezt lassak. Es azt higgyek, hogy a ferfi-no egyforma.