Kedves Catkiller!
Csak azert hoztam fel Amerikat, mert Mo-ra emlegetitek folyton, hogy hagyomanyok, meg neveles, meg lenezik a noket, ha kis gyerekek mellett dolgoznak, stb. Amerikaban nincs ez, es megis sok no otthon marad (igaz, sokan meg nem).
Abban a hiszemben vagytok, hogy ha majd tobb no jar az egyetemekre, meg eltelik 1-2 generacio, stb., maskepp lesz minden, es majd termeszetes lesz, ha a ferfiak maradnak otthon. Ezert irtam, hgoy Amerikaban mar mindez megvan: mar tobb no van az egyetemeken, minden szinten (tobb no vegez meg doktoratuson is, mint ferfi).
" A másik ok - de ez magánvélemény - a kényelem. Merthát megvannak az előnyei a háziasszonyi létnek is. "
De a kerdes megint felmerul. Miert nem a ferfiak? Ok nem akarnak kenyelmet?
" Ez egy érdekes dolog, tudniillik nálunk is arra nevelik a nőket, hogy tanuljanak, de emellett dívik még az a nézet is, hogy az "igazi nő" könnyedén lemond mindarról, amiért sok évet tanult-dolgozott. "
Amerikaban nem divik. Van mindenfele eletforma: egyedulallo, csalados no, aki dolgozik, es olyan nok, akik otthon maradnak a gyerekekkel.
" Elég faramuci helyzet áll elő így; dolgozik ugye az ember jánya valamiért évekig, aztán egy laza csuklómozdulattal dobja sutba az egészet - sok értelme van... És ne mondja nekem senki, hogy ez a döntés könnyed és ösztönös. "
Nezd, most olyan csaldokrol beszelek, akik tenyleg jol allnak anyagilag. Akik 1 kereset mellett is megengedhetnek gyakorlatilag mindent. Tehat a no penzere nem igazan van szukseg. Most a no valaszthatja hogy dolgozik. De azt is valaszthatja, hogy otthon van, es a gyerekekkel es magaval torodik. (es van takaritonoje, stb.) Nekem eleg rossz dolog, hogy a gyerekeim azon kerdesere, hogy miert nem megyunk osztalykirandulasokra veluk, es mas anyukaja miert megy, az a valaszom, hogy "mert X. anyukaja nem dolgozik, es o eltud menni". A hazi feladatokat nem tudjuk megcsinalni idoben, mert kenytelen a gyerek minden nap napkozibe jarni, es keson erunk haza. A nyari szunetrol pedig mar ne is beszeljek.
Azert ezek nem olyan csodalatos dolgok.
" Elfogadom, hogy a nőkben erősebb a gondoskodás ösztöne, de azt nem, hogy ez a rend "
Nem azt mondtam, hogy ez a rend. Azt mondtam, hogy a nok es ferfiak masok (es nem a neveles miatt). A nok otthon tudnak maradni csalad mellett, akar egesz eleten at, es nem lustasag miatt, a ferfiak viszont nem.
" az afrikai nők sem kérdőjelezik meg a körülmetélésük jogosságát, hiszen azt tanulták, hogy ennek így kell lennie, ez a normális, ezért nem is lehet másképp."
A nyugati tarsadalmakban viszont mindent megkerdojeleznek. Miert szerinted semmi valtozas nem tortent mondjuk az elmult 100 evben?