Kicsit hosszút írtál ÉE, számos kérdéssel, sok lesz azon végigmenni...
Kórházak: ezt a gazdaság lecsúszásáról ill. az Őszöd óta eltelt egy évről szóló hsz-omra hoztad fel... erre hoztam az ágyszámos táblázatot (talán nem távolibb a gondolatkapcsolás, mint a Tiéd), ám kommentár és érvelés nélkül. Vagyis ab ovo értelmetlen "torzításokat tartalmazó érvelést" emlegetned.
Higgadt gondolkodás: magánügyed, de nekem (szintén magánügy) nem ez a kategória jut eszembe, ha lépten-nyomon lámpavasról olvashatok.
Elkötelezettség: magánügyed, így nem írtam efféléről - ám hozz ellenpéldát, ha tudsz.
Teljes állami gondoskodás: ilyen nincs, aki ezt emlegeti, átver, s nem értéket közvetít. A jobboldal versenypárti (szemben a jelenlegi koalícióval, amely a monopóliumok pártján áll a verennyel szemben), azonban számára az oktatás és az egészségügy nem verseny kérdése. Szőrmentén a történethez tartozik, hogy Orbán nemrég a teljes foglalkoztatásról nyilatkozott, mondván hogy Ausztria öt tartományában ez már gyakorlatilag megvalósult, s Sarkozy programja is eköré épül. Ez azonban gazdasági kérdés, ám egyúttal (ha egyáltalán megközelíthető) választ ad arra, hogy miből finanszírozná a Fidesz a szociális gondoskodás többletköltségeit. A többletmunkából fakadó többletbevételekből. Ez persze nyilván nem holnap lesz.
Mindenáron való változatlanság: képtelenség, nem érték.
Az egybiztosítós rendszer fenntartása: a jelenlegi formájában hiba volna, régesrég meg kellett volna reformálni. De nem több biztosítósra.
Döglődő EP: rossz. Jó EP: kéne.
Ingyenes oktatás: jó kérdés, azt hiszem Mária Terézia (18. szd. második fele) óta létezik. Őt aligha nevezhetnénk balosnak, vagy jobbosnak, de ezen a területen bízvást mondhatjuk reformernek.
Gázártámogatás: a 70-es években mesterségesen (s Európában kiemelkedően magas arányban) a gázra terelt fogyasztók számára meg kell teremteni a leválás ökológiailag megalapozott feltételeit, s az ez irányba tett lépések mértékében szabad a magánszemély fogyasztókat a világpiaci árakkal szembesíteni. Vagyis ez mindaddig nem versenykérdés, amíg a végfelhasználók nem rendelkeznek reális alternatívákkal (pl. áttérési támogatási programok).
Kórházreform: kell, csak nem így.
Nagytőkések: nem értem miről beszélsz; jó volna, ha hoznál egy idézetet, s megmutatnád, hogy hogyan jutsz el abból ezekhez a (higgadt?) mondatokhoz.
Zűrzavar és tömegrendezvények: ha már az osztrák szobafestőt emlegeted, arra is emlékszel talán, hogy ott melyik politikai oldal rendezett éveken át hetente (előre be nem jelentett) zűrzavart és tömegrendezvényeket, amikor az OSZP (demokratikus választás révén) kormányra került? Segítségül mondom: ők is náciztak, mint Te.
Retorika: szerintem az érvelésnek itt is működnie kéne. Érdekelne ugyanakkor, hogy miért vagy ennyire rácuppanva a lámpavasos-üvöltözős (tév)képekre. Árpi pl. nemrég említett egy személyes okot, amely Számára az Orbán-érát oly ellenszenvessé teszi. Nálad is szeméályes emlékhez kötődik ez?
Még egy: ha a sejtetéseidet alá tudnád támasztani, érdekelnének.
Baráti üdvözlettel: DSZ