Amida Creative Commons License 2007.09.25 0 0 2052
Amida válasz | megnéz | könyvjelző 2007.09.23 15:33:49 © (26912)

pajoka

Ha Te nem tudod, akkor természetesen nem vagy buddhista, mert egy buddhista tudja, vagyis van felőle elgondolása. Ezért tanította azt Buddha, hogy minden jelenség összetett és feltételektől függő.

Ezért. szvsz. először gondold meg, mit jelent számodra a "lélek" szó és utána keress hozzá Tant. Nem helyes szvsz.  elolvasni a tantételt és asszerint gondolkodni. Vagy. Mégis helyes út a tanulás? Érdekes, hogy milyen sokan kételkednek ebben és kételkednek az intellektus szükségszerűségében ... bides ez annak, aki egy kicsit ismeri a zent.

"Mivel pedig minden összetett jelenség állandóan változik, mulandó, nem beszélhetünk olyanról, hogy lélek, ha a lelken valami egyedi és állandó szubsztanciát, lényegiséget értünk."
(pajoka)

A négy kapu: a lélek teljes felébredése

(Hegedűs Róbert, 2002. április 18.)

1. Álomvilág
2. Üresség
3. Világosság
4. Valasóság

1. kapu: Álomvilág, Samszára, én, mint lény.

A lélek saját Álmába van belefeledkezve. Öröm és bánat, rémálmok és jó álmok világa. A lélek folyamatosan imaginál. Ekkor a lélek álmodik és érző lénynek éli meg magát.

2. kapu: Üresség, Sunyjata, én, mint Arhat.

A lélek lecsendesül, az álmodás abbamarad, az imagináció megszűnik, csak a ki-be lélekzés, a nagy Üresség marad. Ekkor a lélek nem álmodik, és Arhatnak éli meg magát.

3. kapu: Világosság, Nirvána, én, mint Buddha

A lelket a Világosság járja át, mely maga a szeretet, boldogság, és bölcsesség. Itt a lélek az örök Világosságban fürdik, és Buddhának éli meg magát.

4. kapu: Valasóság, Brahma, én, mint Megváltó

A lélek felébred és kinyitja szemét. Meglátja a Valasóságot és rájön, hogy csak álmodott. Itt a lélek önmaga és a Valasóság kéjében és gyönyörében éli meg magát, mint Krisztus.

Vers:
Rémálmok közepette fetrengek,
Teljesen össze vagyok zavarodva.
Nem tudom, mit tegyek,
Néha sírok, néha nevetek.

Ó milyen nyugalom és békesség van mindenben.
Csak a felhőket nézem,
És a felhők eltűnnek,
De a légzésben megnyugszom szüntelen.

Ó milyen csodálatos melegség,
Kedvesség, világosság önt el.
Már tudom, reggel van ideje felkelni.

Kinyitom szemem,
De az álmomra még emlékszem.
Atyám rám mosolyog, és szelíden megkérdi:
Fölébredtél Fiam?

... ÉN VAGYOK A VILÁG VILÁGOSSÁGA ...

Ezt a szakaszt a "Zen Tanítások"ból, már egyszer betettem ide - nem is régen - és most azért teszem ide megint mert van értetlenkedés itt mástól is - pl. a négy kapuval kapcsolatban - és nem értem, ha itt írkál ... csak írkál vagy olvas is másokat?

Amida

ps.: az ego nagyobb tündöklésére és kiteljesedésére ...

Előzmény: josag (2051)